در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
شرایط تحصیل در ترکیه
این روزها دانشجویان و دانشآموزان زیادی مایل هستند تا بیشتر درباره شرایط تحصیل در ترکیه بدانند. وقتی صحبت از ادامه تحصیل در ترکیه میشود اولین سوالی که ممکن است مطرح شود این است که چرا باید ترکیه را برای تحصیل انتخاب کرد؟ تحصیل در ترکیه چه مزایایی دارد؟
اولین دلیلی که باعث میشود جوانان به فکر مهاجرت به ترکیه و تحصیل در آنجا بیافتند، نزدیک بودن و هممرز بودن این کشور با ایران است. همچنین تعداد خطوط هواپیمایی میان این دو کشور زیاد است و دانشجوها و دانشآموزان از این بابت نگرانی ندارند. در ادامه تصمیم داریم تا شرایط تحصیل در این کشور را با جزئیات بیشتری با شما به اشتراک بگذاریم. پس با ما همراه باشید.
چرا باید کشور ترکیه را انتخاب کنیم؟
اجازه بدهید این سوال را اینگونه پاسخ دهیم؛ چرا نباید کشور ترکیه را انتخاب کنیم؟ کشور ترکیه یک مکان ایدهآل برای زندگی است چون فرهنگ نزدیک و شبیهی به فرهنگ کشور ما دارد. این کشور یکی از ارزانترین مقاصد مهاجرتی است و هزینه تحصیل و زندگی در آن نسبت به کشورهای اروپایی بسیار کمتر است. درواقع میتوان چنین گفت که هزینه زندگی در این کشور نصف کشورهای اروپایی است. البته هزینه مسکن و غذا نیز در این کشور بسیار مناسب است.
از سال 2001 کشور ترکیه تبدیل به بخشی فعال در آموزش علمی اروپا شد؛ یعنی دانشجویانی که از دانشگاههای این کشور فارغالتحصیل میشوند، مدرکی جهانی و معتبر به دست میآورند. به موجب پیمان بلونیا مدارک دانشگاهی کشور ترکیه در سراسر دنیا معتبر شاخته میشود.
معتبر بودن مدرک دانشگاههای ترکیه و بینالمللی بودن آن باعث میشود شخص بتواند فرصتهای شغلی خوبی چه در داخل همین کشور و چه در خارج از آن به دست آورد. بنابراین میتوان چنین گفت که این کشور سکوی پرتاپی برای دانشجویان است.
اما زمانی که کسی میخواهد در ترکیه تحصیل کند، باید شرایط تحصیل در ترکیه و همچنین سیستم آموزشی آن را بداند. در ادامه درباره سیستم آموزشی این کشور صحبت میکنیم.
سیستم آموزشی کشور ترکیه
گفتیم که ترکیه در چند سال اخیر تبدیل به یکی از مقاصد محبوب مهاجرتی تبدیل شده و دانشگاهها و موسسات آموزش عالی آن رتبههای بالایی در سطح جهانی دارند. سیستم آموزشی این کشور تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش و شورای آموزش عالی ترکیه قرار دارد. تمام فعالیتهای موسسات آموزشی عالی و مدارس ترکیه، از سوی این دو سازمان کنترل و بررسی میگردد.
تحصیل در ترکیه از سن 5 سالگی شروع شده و 12 سال تحصیل در دوران ابتدایی و دبیرستان در این کشور کاملا اجباری و رایگان است. یعنی اگر شما موفق به دریافت شهروندی و اقامت این کشور شوید، فرزندتان میتواند به طور رایگان و بدون پرداخت هیچ هزینهای در این کشور تحصیل کند.
به طور خلاصه میتوان گفت که شرایط تحصیل در ترکیه هم به زبان ترکی استانبولی و هم زبان انگلیسی فراهم است. مدت زمان تحصیل در مدارس این کشور 12 سال است. تحصیل در مقطع کارشناسی برابر با 4 سال، در مقطع کارشناسی ارشد برابر با 2 سال و در مقطع دکتری برابر با 4 سال است.
درمورد هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی باید بگوییم که میانگین از 300 تا 1800 دلار در سال و در مقطع کارشناسی ارشد بین 300 تا 900 دلار در سال است. در ادامه تحصیل در هر مقطع را به صورت مفصل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تحصیل در ترکیه مقطع متوسطه
طول تحصیل در مقطع متوسطه یا همان دبیرستان در کشور ترکیه برابر با 4 سال است و این دوره را میتوان هم در دبیرستانهای دولتی ترکیه و هم در دبیرستانهای آناتولی گذراند. در دبیرستانهای آناتولی تمرکز بر آموزش زبانهای خارجی و مهارتهای ویژه است در حالی که در دبیرستانهای دولتی دروس استاندارد و رسم کشور ارائه میشود. پس از آنکه دانشآموزان این مقطع را پشت سر گذاشتند برای ورود به دانشگاه بایذ یک آزمون جامع و سراسری بدهند که مانند کنکور ایران است.
تحصیل در مدارس کشور ترکیه به زبان ترکی و در مدارس بینالمللی آن به زبان انگلیسی صورت میگیرد و تحصیل به زبان فارسی وجود ندارد مگر در موارد استثنا؛ مثل مجتمع آموزشی فجر ایرانیان و یا مدرسه آنکارا که تحصیل در این مدارس مخصوص کسانی است که سالهای زیادی در این کشور زندگی کرده و قصد بازگشت به ایران را دارند و یا اشخاص شاغلی که تحت حمایت آموزش و پرورش این کشور هستند.
میانگین هزینه تحصیل در مدارس دولتی یا استاندارد ترکیه معادل 500 تا 1000 دلار در سال است و امکاناتی همچون خوابگاه و وعده غذایی را شامل نمیشود. بنابراین خانوادههایی که خود در ترکیه ساکن نیستند و میخواهند فرزند خود در مدارس این کشور تحصیل کند، باید وی را در مدارس شبانه روزی ثبت نام کنند.
تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی
شرایط تحصیل در ترکیه در مقطع لیسانس یکی از سوالات پرتکرار از وکیل مهاجرت است. از آنجایی که دانشگاههای ترکیه اعتبار خوبی در سطح بین المللی دارند و هزینه تحصیل در این کشور ارزانتر است، افراد زیادی این کشور را انتخاب میکنند. خیلی از افراد مایل هستند بدانند که آیا میتوان برای این مقطع بورسیه دریافت کرد؟ در پاسخ باید بگوییم اخذ بورسیه برای مقطع کارشناسی کار سختی است اما غیرممکن نیست و میتوان دریافت کرد.
برای آنکه شانس پذیرش خود را در این مقطع بالا ببرید باید مهارت بالایی در زبان ترکی استانبولی به دست آورید. البته وکیل مهاجرت به این موضوع اشاره میکند که شما میتوانید پذیرش مشروط گرفته و در دورههای رایگان آموزش زبان ترکی که دانشگاه برگزار میکند شرکت نمایید.
در بالا به این موضوع اشاره کردیم که در ترکیه نیز مانند ایران برای ورود به دانشگاه یک آزمون جامع سراسری وجود دارد و تنها تفاوتی که با ایران دارد این است که برای هر دانشگاهی باید آزمون ورودی جداگانه دهید. البته برخی از دانشگاهها آزمون ورودی دانشگاه دیگر را قبول دارند و جداگانه آزمون نمیگیرند. بعضی از دانشگاههای خصوصی این کشور نیز صرفا به معدل دیپلم یا نتیجه کنکور فرد در ایران بسنده میکند.
اگر میخواهید در مقطع کارشناسی در این کشور مشغول به تحصیل شوید، اول تصمیم بگیرید که میخواهید در دانشگاه دولتی مشغول به تحصیل شوید یا دانشگاه خصوصی. چون شرایط ورودی هر یک متفاوت است.
درصورتی که دانشگاهی انتخاب کردید که به زبان ترکی آموزش میدهد، باید آزمون YOS بدهید، و چنانچه آموزش در دانشگاه به زبان انگلیسی باشد باید در آزمون SAT شرکت کنید. اما تحصیل در دانشگاههای خصوصی با اینکه نیازی به شرکت در این آزمونها را ندارد، ولی شرایط مخصوص به خودش را دارد. به عنوان مثال برای رشتههای پزشکی و دندان پزشکی شرط معدل داشته و دانشآموزان با معدل دیپلم بالاتر از 15 را قبول میکند.
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه
اگر شما یکی از افرادی هستید که لیسانس خود را در ایران گرفته و حالا میخواهید مدرک فوق لیسانس خود را در یک کشور خارجی بگیرید، ترکیه میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد. شرایط تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد خیلی سخت و پیچیده نیست. یعنی مانند دوره کارشناسی لازم نیست که در آزمون ورودی شرکت کنید. البته باید خاطر نشان کنیم که ورود به کارشناسی ارشد در این کشور بیشتر رقابتی است و باید رزومه قویتری داشته باشید. در کشور ترکیه کارشناسی ارشد را هم میتوانید به زبان ترکی و هم به زبان انگلیسی بگذرانید.
اینکه شما به زبان ترکی تحصیل کنید یا انگلیسی در شهریه دانشگاه تاثیر میگذارد؛ تحصیل به زبان ترکی میانگین 500 تا 1000 دلار در سال است درحالی که تحصیل به زبان انگلیسی 1500 الی 3500 دلار در سال هزینه خواهد داشت. البته در مورد هزینهها نگران نباشد چون دولت ترکیه به دانشجویان بینالمللی اجازه کار پاره وقت به مدت 20 ساعت در هفته را میدهد. علاوه بر آن امکلان اخذ بورسیه تحصیلی در این مقطع راحتتر است.
جهت تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاههای ترکیه به مدارک زیر نیاز است:
- پاسپورت
- مدرک زبان (برای بعضی دانشگاهها الزامی نیست)
- مدرک GRE یا GMAT در صورت لزوم
- توصیه نامه
- اصل و ترجمه مدرک کارشناسی
- اصل و ترجمه ریزنمرات دوره کارشناسی
- اصل و ترجمه مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی
- اصل و ترجمه ریز نمرات دیپلم و پیش دانشگاهی
- رزومه
- انگیزه نامه
- عکس
تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه
تحصیل کردن و شرایط تحصیل در ترکیه برای مقاطع ارشد و دکتری بسیار رقابتی است و هرچه رزومه شما بهتر باشد شانس پذیرش بیشتری دارید. برای آنکه در مقطع دکتری کشور ترکیه تحصیل کنید، لازم است از قبل مقاطع لیسانس و فوق لیسانس را گذرانده باشید. طول دوره تحصیل در مقطع دکتری بستگی به رشتهای دارد که شما برای تحصیل انتخاب میکنید ولی به طور میانگین 3 تا 5 سال به طول خواهد کشید.
درمورد هزینه تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه باید بگوییم که با وجود کمک هزینهای که خود دانشگاه میدهد تقریبا رایگان میشود. همچنین دانشجویان میتوانند یک استاد یا اصطلاحا سوپروایزر پیدا کرده تا بتوانند در تیم تحقیقاتی او کار کرده و حقوق دریافت کنند.
ورود به دانشگاههای ترکیه در مقطع دکتری نیاز به مدارک زیر دارد:
- پاسپورت
- مدرک زبان (برای عضو دانشگاهها الزامی نیست)
- توصیه نامه
- مدرک GRE یا GMAT
- اصل و ترجمه مدرک کارشناسی ارشد
- اصل و ترجمه ریزنمرات دوره کارشناسی ارشد
- اصل و ترجمه مدرک کارشناسی
- اصل و ترجمه ریزنمرات دوره کارشناسی
- اصل و ترجمه مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی
- اصل و ترجمه ریز نمرات دیپلم و پیش دانشگاهی
- رزومه
- انگیزه نامه
اخذ خوابگاه دانشجویی در ترکیه
مهمترین دغدغه دانشجویان بینالمللی پس از مهاجرت پیدا کردن خوابگاه دانشجویی است؛ جون اخذ خوابگاه تاثیر زیادی در کاهش هزینههای آنها دارد. دانشجویان بینالمللی ترکیه میتوانند در خوابگاههای پردیس دانشگاهها، خوابگاههای ایالتی تحت مدیریت موسسههای اعتباری آموزش عالی و یا خوابگاههای خصوصی اقامت داشته باشند. البته این امکان را هم دارند که خوابگاه نگرفته و یک آپارتمان کوچک دانشجویی اجاره کنند.
به طور تقریبی همه خوابگاههای کشور ترکیه براساس جنسیت تفکیک شده و تعداد دانشجویان در اتاقها متغیر است و هزینه اقامت نیز براساس تعداد دانشجو در اتاق کاهش یا افزایش پیدا میکند.
اگر موفق شدید شرایط تحصیل در ترکیه را پیدا کرده و در یکی از خوابگاههای ترکیه ساکن شوید، باید انتظارات امکانات اقامتی و تامین غذا و حملونقل را داشته باشید. زیرا این امکانات از اساسیترین نیازهای دانشجو است. البته معمولا هر دانشگاه سالنهای غذاخوری باکیفیت، بزرگ و تمیزی دارد و غذاهایی با قیمت مناسب به دانشجویان ارائه میکند.
لازم به ذکر است که دانشجویان جهت استفاده از امکانات حملونقل درونشهری میتوانند از کارتهای تخفیف استفاده کنند. و در نهایت اصلیترین چیزی که بر هزینههای زندگی دانشجو در تریکه تاثیر میگذارد سبک زندگی و محل اقامت اوست.
اجازه کار حین تحصیل در ترکیه
مطابق با قانون No 6735 که به تازگی تصویب شده، دانشجویان بینالمللی در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا این اجازه را دارند که همزمان با تحصیل، مشغول به کار هم بشوند. به موجب این قانون دانشجو باید یک سال تحصیلی را بگذراند و بعد اجازه کار پاره وقت پیدا خواهد کرد. این نکته را توجه کنید که دانشجویان مقطع کارشناسی اجازه کار نیمه وقت را هم ندارند.
دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری این امکان را دارند که در بعضی از دانشگاههای پژوهشی مثل دانشگاه بغازیچی استانبول و یا دانشگاه فنی خاورمیانه پروژههای پژوهشی انجام داده و در ازای آن حقوق دریافت کنند.
تحصیل رایگان در ترکیه چه مزایایی دارد؟
بورسیه تحصیلی یکی از خواستههای اصلی هر دانشجویی است و خوشبختانه کشور و دانشگاههای ترکیه این امکان را فراهم کردهاند که به برخی از دانشجویان بورسیه تحصیلی داده و یا برخی از هزینههای تحصیل آنان را پوشش دهند. البته شرایط تحصیل در ترکیه به صورت رایگان ساده نیست و دانشجو باید رزومه خوبی داشته باشد تا شامل امتیاز بورسیه شود.
بورسیههای تحصیلی ترکیه مزایای متعددی دارد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- سکونت رایگان: مهمترین مزیتی که بورسیه ترکیه برای دانشجو به دنبال دارد این است که میتواند به صورت رایگان در خوابگاه اقامت کرده و هزینهای بابت آن پرداخت نکند. البته دانشجو میتواند در صورت تمایل در خوابگاه ساکن نشده و برای خود خانه شخصی اجاره کند، که در این حالت هزینه برعهده او خواهد بود.
- شهریه رایگان: زمانی که دانشجو موفق به دریافت بورسیه تحصیلی میشود، دیگر نیازی نیست بابت هزینههای شهریه دانشگاه دغدغهای داشته باشد و تمام تمرکز خود را باید بر روی درس بگذارد. درواقع پس از اخذ بورسیه تحصیل برای او رایگان میشود.
- هزینههای درمانی: تمام دانشجویانی که بورسیه ترکیه را دریافت کنند از بابت هزینههای درمانی و سلامتی نباید نگرانی داشته باشند. بیمه و هزینههای خدمات درمانی همهجای دنیا مسئله مهمی است و طبیعی است که دانشجو به آن اهمیت بدهد. زمانی که دانشجو بورسیه میشود لازم نیست هزینهای برای خدمات درمانی پرداخت کند و هزینههای خدمات درمانی او از طریق بیمه سلامت پرداخت میشود.
- هزینههای مسافرتی: گاهی برخی از بورسیهها هزینههای سفر دانشجو را نیز پرداخت میکنند. یعنی با اخذ این بورسیه به دانشجو دو بلیط نیز داده میشود؛ یکی برای ورود به ترکیه و دیگری برای خروج از آن پس از اتمام تحصیل. در این حالت اگر دانشجو بلیط خریداری کرده باشد هزینه بلیط به او داده میشود.