وکیل دیوان عدالت اداری
دیوان عدالت اداری مرجع عام تجدید نظر به آرای مراجع اداری است و خود دیوان نسبت به سایر مراجع مرجعی اختصاصی محسوب میشود .
که در ادامه به بررسی دیوان عدالت اداری و وظایف آن و محل استقرار و نوع شعب و هیات های آن ، صلاحیت شعب و هیات عمومی و ......پرداخته ایم.پس تا آخر این مقاله مارا همراهی کنید که اطلاعات جامع و کاملی را در دسترس شما قرار داده ایم.
دیوان عدالت اداری به چه منظور تشکیل شده است ؟
مطابق ماده ۱ قانون دیوان عدالت اداری در اجرای اصل يكصد و هفتاد و سوم (۱۷۳) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران بمنظور رسيدگي به شكايات، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مأموران، ادارات و آييننامههاي دولتي خلاف قانون يا شرع يا خارج از حدود اختيارات مقام تصويبكننده، ديوان عدالت اداري كه در اين قانون به اختصار «ديوان» ناميده ميشود زيرنظر رييس قوه قضائیه تشكيل ميگردد.
محل استقرار دیوان کجاست و چه شعب و هیاتهای دارد ؟
مطابق ماده ۲ قانون دیوان عدالت اداری ديوان در تهران مستقر است و متشکل از شعب بدوی، تجدیدنظر، هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی میباشد. تشکیلات قضایی، اداری و تعداد شعب ديوان با تصويب رئيس قوه قضائيه تعیین میشود.
هر شعبه بدوی دیوان از یک رئیس یا دادرس علیالبدل و هر شعبه تجدیدنظر از یک رئیس و دو مستشار تشکیل میشود. شعبه تجدیدنظر با حضور دو عضو رسمیت مییابد و ملاک صدور رأی، نظر اکثریت است. آراء شعب تجدیدنظر دیوان قطعی است.
در مراکز استانها البته به جز تهران مردم چگونه میتوانند شکایت خود را مطرح نمایند ؟
مطابق ماده ۶ قانون دیوان عدالت اداری به منظور تسهیل در دسترسی مردم به خدمات دیوان، دفاتر اداری دیوان در محل دادگستری یا دفاتر بازرسی کل کشور در هر یک از مراکز استانها تأسیس میگردد. این دفاتر وظایف زیر را به عهده دارند:
الف- راهنمایی و ارشاد مراجعان
ب- پذیرش و ثبت دادخواستها و درخواستهای شاکیان
پ- ابلاغ نسخه دوم شکایات یا آراء صادر شده از سوی دیوان در حوزه آن دفتر که از طریق نمابر یا پست الکترونیکی یا به هر طریق دیگری از دیوان دریافت کردهاند.
ث- انجام دستورات واحد اجرای احکام دیوان در حوزه مربوط به آن دفتر.
در ادامه به بررسی صلاحیت دیوان و به بررسی این موضوع که دیوان به چه اموری میتواند رسیدگی کند پرداخته ایم پس همراه ما گروه وکلا و مشاوران و کارشناسان حقوقی سایت وکیلوند اولین استارتاپ حقوقی ایران باشید؛
دیوان عدالت اداری صلاحیت رسیدگی به چه اموری را دارد ؟
مطابق ماده ۱۰ قانون دیوان عدالت اداری صلاحيت و حدود اختيارات ديوان به قرار زير است:
۱- رسيدگي به شكايات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقيقي يا حقوقي از:
الف- تصميمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانهها و سازمانها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها و سازمان تأمین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و مؤسسات وابسته به آنها.
ب- تصميمات و اقدامات مأموران واحدهای مذكور در بند «الف» در امور راجع به وظايف آنها.
۲- رسيدگي به اعتراضات و شكايات از آراء و تصميمات قطعي هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری و كميسيونهايي مانند كميسيونهاي مالياتي، هيأت حل اختلاف كارگر و كارفرما، كميسيون موضوع ماده (۱۰۰) قانون شهرداريها منحصراً از حيث نقض قوانين و مقررات يا مخالفت با آنها
۳- رسيدگي به شكايات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و ساير مستخدمان واحدها و مؤسسات مذكور در بند (۱) و مستخدمان مؤسساتي كه شمول اين قانون نسبت به آنها محتاج ذكر نام است اعم از لشكري و كشوري از حيث تضييع حقوق استخدامي
دیوان عدالت اداری علاوه بر شعب دارای هیات های عمومی نیز میباشد که در ادامه به بررسی صلاحیت هیات عمومی دیوان نیز پرداخته ایم
وظایف و صلاحیت هیات عمومی دیوان چیست ؟
مطابق ماده ۱۲ قانون دیوان عدالت اداری حدود صلاحيت و وظایف هيأت عمومي ديوان به شرح زير است:
- رسيدگي به شكايات، تظلمات و اعتراضات اشخاص حقيقي يا حقوقي از آييننامهها و ساير نظامات و مقررات دولتي و شهرداريها و مؤسسات عمومی غیردولتی در مواردی که مقررات مذكور به علت مغایرت با شرع یا قانون و يا عدم صلاحيت مرجع مربوط يا تجاوز يا سوءاستفاده از اختيارات يا تخلف در اجرای قوانين و مقررات يا خودداري از انجام وظايفي كه موجب تضييع حقوق اشخاص ميشود.
- صدور رأي وحدت رويه در موارد مشابه که آراء متعارض از شعب دیوان صادر شده باشد.
- صدور رأي ایجاد رويه كه در موضوع واحد، آراء مشابه متعدد از شعب دیوان صادر شده باشد.

مزایای استفاده از وکیل دیوان عدالت اداری چیست ؟
حال با توجه به کثرت قوانین و مقررات عام و تخصصی بودن دعاوی در رابطه با ادارات دولتی و دیوان عدالت اداری و اینکه به موجب قانون دیوان عدالت اداری که مقرر داشته وکالت در دیوان عدالت اداری تابع قانون آیین دادرسی مدنی است ،فی الواقع شخص متقاضی یا خود باید مراجعه نماید یا اینکه به وکیلی که دارای تخصص و تجربه در این خصوص میباشد وکالت دهد ،پس توصیه ما به شما عزیزان این است که با توجه به موارد ذیل میتوانید به وکلای وکیلوند مراجعه نمایید.
عدم اطلاع کافی اشخاص نسبت به قوانین مختلف ، راهکارهای حقوقی ، تنظیم قراردادها ، آثار حقوقی شروط قرارداد ، نحوه طرح دعوی حقوقی ، تنظیم دادخواست و لوایح دفاعی ، که همگی موضوعاتی تخصصی و حقوقی است ودر برخی موارد اعطای وکالت به وکیل دادگستری و پیگیری امورات حقوقی توسط وکیل با صرفه تر از پیگیری توسط خود اشخاص خواهد بود ، خصوصاً در مواردی که حق الوکاله نیز به موجب دادخواست و رأی دادگاه قابل مطالبه از طرف مقابل باشد .