02 بهمن 1401

مهلت مرور زمان چگونه است ؟

دسته بندی : تعزیرات | سایر دعاوی
کبری پیرداده بیرانوند
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

با سلام خدمت وکیل محترم و عالم .مهلت تعقیب جرم درجه ۵ قابل گذشت، از نظر ماده ۱۰۵ مطلقا ۷ سال است .یعنی قانونگذار در ماده ۱۰۵ بصورت مطلق ۷ سال را به عنوان مهلت تعقیب جرم قرار داد.و حتی شرطی که ابن مهلت تعقیی را کمتر کند قرار نداد.یعنی نتیجه میگیریم مطلقا 7 سال مهلت تعقیب این جرم مذکور است.ولی وقتی ماده ۱۰۶ اتفاق میفتد و مرور زمان شکایت اتفاق میفتد دیگر تعفیب منتفی میشود .یعنی دیگر ۷ سال تعقیب قطع میشود. یعنی هر جا مرور زمان شکایت اتفاق بیفتد این ۷ سال مهلت تعقیب دیگر قطع میشود و دیگر مرور زمان تعقیب اتفاق نمی افتد چون مرور زمان شکایت حاصل شده است . .ولی در ماده ۱۰۵ این ۷ سال مطلق است و شرایطی که این ۷ سال کمتر شود و قطع شود ذکر نشده است .یعنی ماده ۱۰۶ و مرور زمان شکایت میتواند به عنوان شرطی برای ماده ۱۰۵ باشد؟یعنی منظور قانونگذار این بود که تا زمانی که مرور زمان شکایت حاصل نشده باشد،مرور زمان ۷ سال است .چون ۷ سال را مطلق در ماده ۱۰۵ بکار برد.یعنی همیشه باید ۷ سال را کامل و مطلق بکار برد.و شرطی که ابن ۷ سال را کم کند بیان نشده.

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

سلام کاربر گرامی، ماده ۱۰۵ مرور زمان تعقیب را بیان نموده ، به این معناست اگر جرمی اتفاق بیافتد لیکن شاکی یا مدعی العموم در مدت مهلتهای بیان شده شکایت خود را مطرح نکنند یا از زمان تعقیب بنا به دلایلی تعقیب متوقف شود از زمان توقف تعقیب تا بعد از گذشت این مهلتها دیگر شکایت شنیده نمیشود ،ولی ماده ۱۰۶ در خصوص جرائم قابل گذشت است ، در جرائم قابل گذشت چنانچه شاکی ظرف مدت یکسال از اطلاع از وقوع جرم شکایت نکند بعد از یکسال شکایت وی مشمول مرور زمان شده و شنیده نمیشود .