11 تیر 1401

استفاده از خیار تبعض صفقه در معامله

دسته بندی : حقوقی | امور اراضی
احمد جمشیدوند
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام ، قطعه زمینی به مساحت دو هکتار حدود سی سال متصرف داشته است که بعد از این مدت اخیرا مالک زمین و متصرف به توافق رسیده اند و قرارداد فروشی تنظیم نموده اند که در آن یک مبلغ کلی از بابت قیمت دو هکتار زمین و اجرت المثل سی سال معین شده است و قیمت زمین و اجرت المثل هر یک‌ جداگانه در قرارداد مشخص نیست ، آیا در این قرارداد اگر قسمت کوچکی از معامله باطل باشد می توان از خیار تبعض صفقه استفاده نمود ؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با درود؛ کاربر محترم؛ در فرض سئوال شما به استناد ماده ٣٥٥ و ٣٨٥ قانون مدني، در صورتيکه زمين مورد معامله به شرط داشتن مساحت معين فروخته شده باشد، چنانچه قسمتی از معامله باطل باشد، خريدار فقط حق فسخ معامله را دارا مي باشد. ولی در صورتیکه معامله بصورت کلی بوده و قیمت زمین بر اساس متراژ زمین تعیین نگردیده و بصورت کلی قیمت گذاری شده باشد،، حال چنانچه بخشی از مبیع مفسده ای داشته باشد و یا قسمتی از آن ابطال گردد، در اینصورت ابطال به کل ملک تسری یافته و کل معامله باطل بوده و خریدار به استناد خیار تبعض صفقه می تواند نسبت به الباقی قرارداد نیز معامله را فسخ کند.. در صورت لزوم از طریق رزرو مشاوره تلفنی، راهنمایی کامل را دریافت نمایید..