27 آذر 1401

ارتکاب جعل در کُپی سند و استفاده از آن

دسته بندی : کیفری | استفاده از سند مجعول
احمد جمشیدوند
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام و درود اینجانب به دلیل رهن خونه مجبور به گرفتن وام از بانک شدم وهمکارا یه بانکی رو معرفی کردن و گفتن همینطوری وام ۴۰ میلیون میده و خود بانک هم گفته باید برا تشکیل پرونده یه سند ازمنزل بیاریدفرقی نمیکند اصل باشد یا جعل.براهمین من یه یه کپی سندمنزل مسکونی الکی بنام خودم بردم و وام رو گرفتم حال یه نفر رفته به بازرسی بانک مرکزی خبر داده که فلان بانک به همه گفته کپی سندملک الکی بیارید وام میدم و بازرس تحقیق کرده دیده به بانک به همه همینطوری وام میداده و فعلا رئیس بانک رو از ریاست برداشتن و کلا وام دادن اون بانک رو تعطیل کردن و...
حال بانک زنگ زده میگه قضیه اون وام ها برملا شده یا بیاین وامتون رو تسویه کنید یا مجبوریم اسمتون رو بدیم برا جعل سندملک.
آیا این کاری که خود بانک هم درجریان بوده سندفرمالیته اوردیم تا وام بگیریم مجازاتی هم داره؟؟آیا به عنوان جعل سند حساب میشه؟؟چون خود بانک هم درجریان بوده و به همه همینطوری داده

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با درود؛ صرفنظر از تکـراری بودن سـئولل مطروحه شما؛ کاربر محترم؛ بعلت اینکه جعل در فتوکپی اسناد عادی و رسمی، عمـلاً در مراجع اداری به عنوان سند مورد پذیرش قرار می‌گیرند، در حکم جعل در سند محسوب می گردد. طبق نظریه اداره حقوقی: "نظر به اینکه در بسیاری از ادارات و مراجع از تصاویر اسناد و مدارک استفاده میشود، جعل در تصاویر این قبیل اسناد و مدارک جرم و مشمول ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی است." پس نتیجتا؛ چون از فتوکپی های مجعول در ادارات و بسیاری از مراجع استفاده و به آن استناد می شود، مصداق سند تلقی گردیده، زیرا سند برای اثبات دعوی یا دفاع از آن مورد استفاده قرار می‌گیرد، و به همین دلیل ساختن آن به قصد تقلب نیز جعل و تزویر هست،، اینکه مدرک ارائه شده به بانک کُپی است یک بحث، و لیکن این مسلم است که ابتدا یک مدرک اصل ساخته شده و پس از آن کُپی تهیه گردیده و به بانک ارائه شده است،، علی ایحال تهیه کپی و ارائه آن هم یک نوع ساختن نوشته تلقی می گردد، که طبق ماده 523 قانون مجازات اسلامی، عنصر مادی جرم جعل را تشکیل می دهد.. بنابر این حتی طبق ادعای شما، بفرض اطلاع بانک از جعلی بودن کپی ارائه شده، مجوزی برای ارتکاب جعل و استفاده از سند مجعول از طرف شما و رفع مسئولیت کیفری جنابعالی تلقی نخواهد شد.. مؤید باشید..