21 مرداد 1401

سوال ۵۱ در خصوص مرور زمان تعقیب و شکایت

دسته بندی : کیفری | سایر دعاوی
علیرضا فضلی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام آقای وکیل عزیز.روز جمعه شما بخیر .البته ببخشید مزاحم اوقات شما شدم .مطلبی رو با بررسی های ابعاد مختلف به نظرم رسید گفتم با شما هم که همیشه در این تحقیق کنارم بودید در میان گذاشته و نظرخواهی کنم که البته برای من ارزشمند است .کوتاه عرض میکنم .ابتدا مقنن در ماده ۱۰۵ مرور زمان تعقیب را کلی برای همه جرایم تعزیری مقرر کرد. سپس ماده ۱۰۶ به عنوان مخصص ماده ۱۰۵ البته فقط از نظر مرور زمان تعقیب مقرر گردید .یعنی اگر مثلا ۳ الی ۱۵ سال مهلت تعقیب داشته باشیم در مورد جرم قابل گذشت بدون توجه به ماده ۱۰۵ به یکسال کاهش می یابد و مابقی مهلت تعقیب محاسبه نمیشود چون یکسال حکمی خاص است .ولی نکته اینجاست که همیشه مرور زمان ۳ الی ۱۵ سال نیست که بدلیل قابل گذشت بدون به یکسال تقلیل یابد. بلکه گاهی از مرور زمان تعقیب حتی کمتر از یکسال باقی می ماند که از یکسال کمتر و گاهی حتی قبل از زمان اطلاع است که قانونگذار دیگر در ماده کلی ۱۰۵ که عام است مطرح نکرد و نمیتوانست مقرر کند که هم ماده ۱۰۵در شرایطی مختص ۱۰۶ هست و هم در شرایطی مختص ۱۰۶ نیست چون یکسال ۱۰۶ را به عنوان تخصیص قرارداده بود. مثل جرایم امنیتی و مواد مخدر که نمیتوانست در ماده ۱۰۵ یکجا ذکر کند و در ۱۰۹ جداگانه تخصیص زد.بنابراین در تبصره ماده ۱۰۶ این را به عنوان تبصره قرار داد که درست است که مهلت یکسال، تخصیص مهلت ۳ الی ۱۵ سال ماده ۱۰۵ است ولی این در شرایطی است که مرور زمان تعقیب بیشتر از یکسال باقی مانده باشد .

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

سلام با توجه به مواردی که سابقاً ذکر شد ماده ۱۰۵ ماده آن با فلسفه مرور زمان تعقیب و ماده ۱۰۶ ماده های خاص در خصوص مورد زمان جرایم قابل گذشت است البته این موضوع برخی از جرایم مشمول مرور زمان نمیشود مثل جرم قاچاق مواد مخدر نیز قابل امعان نظر است