22 مرداد 1401

سوال ۶۰ در خصوص مرور زمان تعقیب و شکایت

دسته بندی : کیفری | سایر دعاوی
علیرضا فضلی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

عرض کردم که تخصیص یکساله به مهلت ۳ تا ۱۵ سال ماده ۱۰۵،فقط در صورتی است که این مواعد از یکسال بیشتر باشند .ولی در صورتی که مواعد تعقیب زودتر از یکسال حاصل شوند اینجا مرود زمان تعقیب دوباره فعال میشود(دقیقا منظور تبصره ماده ۱۰۶).یعنی با یک عبارت بخواهیم کل ماده ۱۰۶ و تبصره را توضیح دهیم به این صورت میشود :" به شرطی که مهلت های ماده ۱۰۵ قبل از یکسال فرا نرسد، این مواعد در جرایم قابل گذشت به یکسال تخصیص زده میشود.اون قسمت شرط اول همان تبصره و قسمت دوباره همان ماده ۱۰۶ است .حالا جالب تر اینکه ابن شرط فقط برای حالات غیر تحت سلطه است. خود موضوع در شرایط تحت سلطه حتی همان شرط را هم‌ ندارد و تخصیص کامل یکسال بدون شرط است .یعنی دقیقا موضوع تحت سلطه نشان دهنده تخصیص کامل ماده ۱۰۶ از ۱۰۵ است. و در نهایت بدون این شرط (همان تبصره)،همه موارد دیگر هم مثل سلطه تخصیص یکساله بی قید و شرط از ماده ۱۰۵ میشدند.

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با سلام مجدد شما دارین فرض می‌کنید که مرور زمان تعقیب زودتر از یکسال فرا رسد در صورتی که اصلا کوتاه ترین مرور زمان تعقیب در جرائم درجه ۷ و ۸ ، سه سال است . از طرفی تبصره با شرایط سلطه را بیان می‌کند که اگر مرور زمان تعقیب فرا رسیده بود و شاکی در سلطه بود باز به شکایت او رسیدگی می‌شود .