18 آذر 1401

سوال در خصوص قیح عقاب بلا بیان

دسته بندی : کیفری | سایر دعاوی
علیرضا فضلی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام وقت بخیر امکانش هست این عبارت و ساده کنید.
. بیان صادر یا واصل؟
ممکن است در نظر آید که مراد از بیان در این قاعده، تشریع اصلی است، هر چند به مکلف و اصل نشده باشد. در نتیجه، چنانچه مرحله وضع و جعل و تشریع قانون منقضی شده باشد، مجازات شخص مرتکب قبحی نخواهد داشت.
این برداشت با نظر بیشتر فقیهان امامی منطبق نیست. به نظر آنان تنجّز تکلیف شرعی، متوقف بر وصول به مکلف است؛ چرا که مجازات شخصی که بر تشریع قانون آگاهی نداشته باشد، عقلاً زشت و قبیح است و لذا بیان به کار رفته در قاعده را بر بیان و اصل تفسیر کرده‏اند و بر این حکم عقلی از میان روایات و احادیث واصله از سوی پیشوایان دینی شواهدی اقامه نموده‏اند. از جمله آنکه:
محمد بن مسلم گوید:
«از امام باقر علیه‏السلام پرسیدم مردی را به اسلام خوانده‏ایم و او پذیرفته است و پس از آن مرتکب شرب خمر و زنا و رباخواری شده، به خاطر آنکه احکام اسلامی برای او بیان نشده است؛ آیا حد بر او جاری می‏گردد؟ امام علیه‏السلام در پاسخ فرمود: خیر، مگر آنکه اثبات شود که می‏دانسته این اعمال حرام است.»(12)
و نیز در حدیث دیگر آمده است که امام صادق علیه‏السلام فرمود:
«در زما

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با سلام هرچند سوال ناقص است اما به نظر می‌رسد درباره قبح عقاب بلا بیان باشد.