10 خرداد 1400

تنظیم سفته سفید امضا برای ضمانت صحیح است ؟

دسته بندی : حقوقی | مطالبه وجه سفته
احمد جمشیدوند
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام و وقت بخیر

یه شرکتیه به نام اول پرداخت،‌ واقع در شیراز،‌ خیلی هم معتبره و دفتر دارن تو تهران و شیراز. کارشون اینه که درآمدهای ارزی رو نقد میکنن.

مثلا من یه حساب پی پال خارجی دارم و ۲۰۰ دلار موجودی داره. حالا میخوام تبدیلش کنم به ریال، میرم داخل سایت این شرکت و درخواست میدم که ۲۰۰ دلار دارم میخوام به ریال تبدیل کنم. بعد اونا حساب پی پال خودشون رو میدن بهم و من از حسابم به حساب اونها ۲۰۰ دلار منتقل میکنم. وقتی انتقال نهایی شد. اونها معادل ریالی اون ۲۰۰ دلار رو از حساب ایرانی خودشون میریزن به حساب بانکی ایرانم.

تا اینجاش فقط روال رو گفتم

حالا پی پال یه قانونی داره که میشه تا شش ماه شکایت کرد و اون انتقالی که انجام شده رو پیگیری کرد و ... این شرکت برای اینکه خیالش راحت بشه که من این کارو نمیکنم، میگه باید به اندازه مبلغی که میخواید نقد کنید سفته بدید به ما که تضمینی باشه برای اینکه شما نمیرید شکایت کنید و احیانا دلارها رو برگشت بزنید

تا اینجا همه چی حله،‌ مشکل من اینجاست که پشتیبانش تعهد نامه فرستاده که شماره سفته ها رو واردش کنم و امضا کنم و یه گواهی امضا هم برم محضری کنم و همه رو با هم به همراه سفته ها بفرستم براشون. و تاکید هم کرده که روی سفته ها تاریخ نزنم و فقط نام و نام خانوادگی و کد ملی و آدرس بنویسم. حتی ننویسم بابت چی.....

حالا تاریخ نداشته باشه طبیعیه،‌ لطفا به سوالات زیر جواب بدید

چرا نباید روی سفته بنوسیم بابت تضمین .... ؟ منطقیه این درخواستشون؟

میتونه دلیلش این باشه: به هر حال پی پال ایران رو تحریم کرده و طبیعیه که اگه من برم پول رو از حساب خارجی اونها برگشت بزنم به حساب خارجی خودم این شرکت توی ایران هیچ سند معتبر قانونی نداره که ثابت کنه من دلارها رو برگشت زدم و ریال هم از این ور رفته به حساب ... و تنها دستاویزش میتونه سفته ها باشه... درواقع سندهای پی پال برای ایران سند قانونی محسوب نمیشه

و سوال آخر اینکه آیا میتونن از این سفته ها سو استفاده کنن؟ درواقع سفته ها اسم و امضای من رو داره فقط. نه تاریخ نه بابت فلان و .... انگار که یکی از تو خیابون پیدا شون کرده... آیا راحت میشه این سفته ها رو اجرا گذاشت و برای من درد سر درست کرد؟‌

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

سلام کاربر محترم هرچند صرافی های قانونی بهترین محل امن برای تبدیل ارز می باشد ولی فرض که شما روش پی پار را انتخاب کنید الف ) تنظیم سفته بدون تاریخ و درج مطلب و قید تضمین هر فرد باید توجه نمایید که تنظیم سفته و هر سند تعهد اور باید با مندرجات مورد نظر و علت تنظیم باشد و عدم درج مطالب مورد لزوم در سفته احتمال سو استفاده دارنده سفته را افزایش می دهد خصوصا که تاکیدی بر عدم درج هر گونه متن در سفته می باشد ب )فرض انتقال سفته به غیر یا مفقود شدن سفته چون سفته پس از واخواست جز اسناد تجاری است و قابلیت انتقال به غیر را دارد بنابراین دارنده سفته هر شخص حقیقی یا حقوقی باشد حق مطالبه انرا از صادر کننده دارد و هر گونه ایراد مبنی بر تضمین یا پرداخت وجه یا عدم طلب گیرنده اولیه در محکمه قابلیت استماع نیست لذا توصیه میشه که از اقدامات غیر اصولی در تنظیم سفته سفید امضا خوداری نمایید