شما در این مقاله می خوانید:
مطابق قانون حق طلاق با مرد است اما در صورتی که زوجه هم بخواهد حق طلاق داشته باشد قانون این اجازه را به او می دهد تا با تنظیم وکالت نامه بلاعزل از سوی زوج، حق طلاق را به خود اختصاص دهد. در این صورت زوجه می تواند هر وقت که بخواهد خود را مطلقه کند، اما این را نیز باید در نظر گرفت چنانچه وکالتی که از سوی مرد به زن به جهت حق طلاق داده میشود بلاعزل نباشد زوج می تواند در صورت تمایل از حقی که به زن داده است منصرف و وکالت نامه را حذف کند.
وکالت عقدی است بین دو طرف که به موجب آن یکی دیگری را به عنوان وکیل خود بر طبق ماده 656 قانون مدنی تعیین می کند. با این تعریف وکالت نامه سندی است که به موجب آن شخصی از طرف فرد دیگر نماینده انجام کاری می شود.
در وکالت عادی طرفین می توانند هر وقت که بخو اهند از آن رجوع کنند ولی چنانچه وکالت داده شده از سوی فرد بلا عزل باشد رجوع از آن به راحتی امکان پذیر نیست.
در وکالت بلاعزل حق طلاق به زن نیز این موضوع صادق می باشد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
وکالت بلاعزل
مطابق ماده 679 قانون مدنی موکل می تواند هر زمان که بخواهد وکیل را عزل کند مگر اینکه وکالت بلاعزل در ضمن عقدِ لازم شرط شده باشد. بنابراین وکالت بلا عزل را می توان نوعی وکالت دانست که در آن موکل دیگر نمی تواند هر زمان که بخواهد وکیل را از انجام مورد وکالت عزل کند.
با این تعاریف اگر عقد وکالت با عدم عزل وکیل ضمن یک عقد لازم بیاید وکالت وکیل تبدیل به وکالت بلاعزل می گردد و موکل نمی تواند آن را فسخ یا باطل کند.
شرایط ابطال وکالت بلاعزل
1-فوت وکیل یا موکل: با فوت وکیل یا موکل عقد وکالت فسخ می شود زیرا عقد وکالت از عقود جایز است و برخلاف عقود لازم است که با فوت یکی از طرفین عقد، همچنان باقی می ماند و ورثه متوفا نیز ملزم به رعایت تعهدات موجود در آن قرارداد خواهند بود.
2-حجر وکیل یا موکل: حجر به این معنی است که فرد سلامت روانی خود را از دست بدهد یعنی مجنون یا سفیه باشد. همانگونه که گفته شد در صورتی که فرد مجنون شود وکالت فسخ می گردد و چنانچه فرد سفیه باشد و وکالتی در امور مالی نیز به او داده شده باشد عقد فسخ و وکالت باطل می گردد.
3-استعفای وکیل: در این مورد وکیل استعفای خود را به اطلاع موکل می رساند. این استعفا یک طرفه است و صرفاً از سوی وکیل مطرح می گردد چرا که موکل در وکالت بلاعزل به این خاطر که حق عزل وکیل را از خود گرفته نمیتواند وکیل را از سمت خود بر کنار کند.
4-اقاله عقد وکالت بلاعزل: اقاله به این معنی است که دو طرفِ عقد می توانند با توافق یکدیگر عقد را فسخ کنند. در وکالت بلاعزل نیز این امکان وجود دارد که هر دو طرف ( وکیل و موکل )ضمن مراجعه به دفتر اسناد رسمی و با رضایت خود عقد را بی اثر و باطل نمایند.
5-پایان مدت عقد وکالت در صورتی که مدت در عقد تعیین شده باشد: در این مورد با توجه به تعیین مدت مشخص در عقد وکالت و پس از سپری شدن آن مدت وکالت به خودی خود منقضی و باطل خواهد گردید.
6- از بین رفتن موضوع قرارداد یا انجام شدن آن کار: چنانچه شخصی برای انجام کاری وکالت بلاعزل به شخص دیگری بدهد با اتمام آن کار و یا از بین رفتن آن موضوع وکالت فسخ می شود.
7-انجام عمل منافی وکالت توسط موکل: اگر موکل عملی انجام دهد که آن عمل بر خلاف موارد وکالت باشد وکالت فسخ خواهد شد.
آیا برای ابطال وکالت بلاعزل در طلاق می توان به دادگاه مراجعه نمود؟
برای ابطال وکالت بلاعزل طلاق امکان مراجعه به دادگاه و ابطال درخواست آن وجود ندارد چرا که این یک امری است که مرد با تمایل خودش از حیطه اختیاراتش خارج نموده است، بنابراین نمی توان آن را ابطال کرد مگر اینکه به موارد استناد کند و آن را ثابت کند.
ابطال وکالت بلاعزل طلاق
همانگونه که پیش تر نیز گفته شد حق طلاق قانونا با شوهر است اما می تواند در ضمن عقد نکاح این حق را به زن نیز بدهد، چرا که وکالت یک عقد جایز محسوب می گردد و هر دو طرف می توانند هر وقت بخواهند آن را فسخ کنند اما در صورتی که شوهر وکالتی را که به زن می دهد بلاعزل باشد مرد به راحتی امکان رجوع از آن را ندارد.
ابطال وکالت بلاعزل طلاق توسط مرد صرفاً با استناد به مواد قانونی و اثبات شرایط ذیل امکان پذیراست:
- اقاله کردن وکالت: یعنی زوجین با رضایت خود به دفتر اسناد رسمی مراجعه می کنند و عقد وکالت را فسخ می کنند.
- استعفای زن از وکالت در طلاق
- فوت زن یا شوهر
- جنون زن یا شوهر
- انقضاء مدت در صورتی که در وکالت مدت مشخص شده باشد
- زوج اثبات کند که شرط بلاعزل بودن وکالت در ضمن عقد ذکر نشده است در این صورت صرف ادعای زوج برای اینکه شرط بلاعزل وجود نداشته یا ضمن عقد لازم نبوده کافی نیست و باید آن را اثبات کند.
- زوج وکیل دیگری را به عنوان وکیل دوم در عقد قرار دهد که به صورت اجتماعی فعالیت کنند در این صورت وکیل اول نمی تواند بدون کسب رضایت وکیل دوم اقدامی کند و وکیل دوم نیز مطابق نظر موکل و به میل او عمل خواهد کرد.
مدارک لازم برای دادخواست ابطال وکالت بلاعزل توسط زوج
- کارت ملی یا شناسنامه
- استشهادیه
- وکالت نامه ای که ابطال آن مورد درخواست است
- تمامی مدارکی که با موضوع مرتبط است
مزیت استفاده از وکیل درابطال وکالت بلاعزل
بسیاری از افراد از راه های قانونی برای ابطال وکالت بلاعزل در طلاق بی اطلاع هستند و به همین دلیل ممکن است نتوانند از حق قانونی خود استفاده و دفاع نمایند. در این صورت دچار ضرر و زیان خواهند شد و امکان رسیدن به حق خود را از دست خواهند داد.
در نتیجه استفاده از وکیل خبره کمک بسزایی برای مطالبه حق و اثبات حقوق زوجین خواهد داشت.
کلمات کلیدی
- انواع وکالت بلاعزل
- قانون جدید حق طلاق
- حق طلاق محضری
- ناظر استصوابی در وکالت طلاق
- شرایط ابطال حق طلاق زن
- وکالت بلاعزل در ارث
- بلاعزل یعنی چه
- 24 اردیبهشت 1
میخواهم دادخواست طلاق بدم، با بخشیدن مهریه ام ،چه اقداماتی لازمه؟
جمعه ، 30 اردیبهشت 1401
بااحترام کاربر محترم عنوان ننمودید که یکطرفه قصد جدایی دارید یا با توافق هرکدام اقدامات خاص خود را دارند