شکایت از فروشگاه های اینترنتی + نکات مهم حقوقی

موضوع جرایم سایبری نوشته سهیلا
شکایت از فروشگاه های اینترنتی + نکات مهم حقوقی
تصویر مقاله

فهرست عناوین مقاله

اشتراک گذاری مقاله:

مشاوره حقوقی آنلاین وکیلوندقبل از بررسی موضوع نحوه شکایت از فروشگاه های اینترنتی و مسئولیت فروشنده و خریدار نسبت به یکدیگر باید موضوع مهمتری در این میان مورد بررسی قرار گیرد آن هم این است که آیا فروش کالا در بستر اینترنت نوعی قرارداد محسوب می شود یا خیر؟



ماهیت حقوقی خرید اینترنتی


زمانی که صحبت از معامله یا خرید و فروش به میان می آید در واقع ما اشاره به یک ایجاب و قبولی داریم که حداقل توسط دو شخص به وجود آمده و زمانی که شخص ایجابی را قبول نماید قرارداد محقق شده و آثار حقوقی برای طرفین به بار خواهد آورد.

موضوعی که باید توجه داشت خرید و فروش درفضای مجازی بسیار متفاوت تر از حالت سنتی بوده چراکه در فضای فیزیکی خریدار و فروشنده با یکدیگر مذاکرات خود را انجام می دهند و در نهایت تصمیم به انعقاد یا همان قبول ایجاب می کنند. اما در فضای مجازی دیگر شرایط مذاکرات حضوری میسر نمی باشد و فروشنده تنها مشخصات فنی،موجودی در انبار و... کالا را سامانه خود به ثبت رسانده است و این خریدار است که تصمیم میگیرد که آن کالا را با آن شرایط و قیمت خریداری نماید یا خیر در این حالت حقوق دانان بیان داشته اند که صرف درج آگهی فروشی کالایی در سامانه های مجازی به منزله ایجاب تلقی می شود و در صورتی که کاربری اقدام به کلیک بروی گزینه خرید و نهایی کردن خرید خود نماید در واقع ایجاب را قبول نموده و به نوعی قرارداد الکترونیکی با شرایط مندرج در سامانه آنلاین فروشنده را پذیرفته است و پس از قبول ایجاب قانون تجارت الکترونیک و قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان حاکم بر آن قرارداد می باشد و هرگونه تخطی فروشنده از موارد مندرج در این قانون می تواند مسئولیت حقوقی برای فروشنده در بر داشته باشد.

مسئولیت حقوقی فروشگاه های اینترنتی

برای آگاهی از مسئولیت حقوقی فروشنده نسبت به خریدار باید به قانون تجارت الکترونیک رجوع کرد در ماده 33 قانون تجارت الکترونیک فروشندگاه های اینترنتی موظف هستند اطلاعات موثر در تصمیصم گیری مصرف کنندگان را در اختیار آنان قرارداده تا قبل از نهایی کردن خرید خود خریدار از آن اطلاع کافی داشته باشد بر اساس این ماده قانونی حداقل اطلاعاتی که لازم است فروشنده ر اختیار خریدار بگذارد عبارتند از:
مشخصات فنی و ویژگی های کاربردی کالا یا خدمات.
هویت تامین کننده،نام تجاری که تحت آن نام به فعالیت مشغول می باشد و نشانی وی.
اطلاع رسانی راه های ارتباطی با فروشنده.
کلیه هزینه هایی که بر عهده مشتری خواهد بود.
مدت اعتبار پشنهاد ارائه شده.
شرایط و فرایند عقد از جمله ترتیب و نحوه پرداخت ، تحویل یا اجرا،فسخ،ارجاع خدمات پس از فروش.
همچنین قانون گذار در ماده 34 قانون فوق تامین کننده را مکلف کرده است ضمن در اختیار گذاشتن اطلاعات فوق اطلاعات ذیل را برای خریدار ارسال نماید:
آدرس محل تجاری یا کاری تامین کننده برای شکایت احتمالی.
اطلاعات راجع به ضمانت و پشتیبانی پس از فروش.
شرایط و نحوه فسخ معامله.
شرایط فسخ در قراردادهای انجام خدمات.
انصراف از خرید اینترنتی
انصراف از خرید اینترنتی درواقع اقدام به فسخ معامله می باشد. بر اساس ماده 34 قانون تجارت الکترونیک تامین کننده کالا موظف است شرایط و نحوه فسخ قرارداد را به خریدار اعلام نماید اما باید توجه داشت که قانون گذار در مواد 37 و 38 قانون فوق شرایطی را درنظر گرفته است که تامین کننده کالا نباید در اجرای آن کوتاهی نماید. این شرایط عبارتند از :
خریدار حداقل 7 روز کاری پس از نهایی کردن خرید خود فرصت خواهد داشت تا بدون پرداخت جریمه ای، انصراف خود را به تامین کننده اعلام نماید و تامین کننده تنها می تواند می تواند هزینه باز پس فرستادن کالا را از وی اخذ نماید.
به محض اعلان انصراف خریدار، تامین کننده موظف است در اسرع وقت هزینه پرداختی مصرف کننده را بدون مطالبه وجه اضافی تنها در صورت نیاز با کسر هزینه باز فرستادن ، به وی مسترد نماید.

استثنا حق انصراف از خرید اینترنتی

قانون گذار در بند «د» ماده 38 قانون تجارت آئین نامه ای را در خصوص استثنائات حق انصراف مصرف کننده به تصویب رسانده است که بر اساس این آئین نامه حق انصراف را از مصرف کنندگان اینترنتی سلب نموده است که این موارد عبارتند از :
در خصوص دریافت خدمات، اگر ارایه خدمت با توافق مصرف کننده قبل از هفت روز کاری شروع شده باشد.
خدمات مربوط به تحویل مواد غذایی یا سایر کالاهای مصرفی روزانه.
کالاهایی که قیمت آن ها دارای نوسانات می باشد و خارج از اختیار تامین کننده است.
کالاهای ساخته شده سفارشی، که دیگر جنبه شخصی پیدا کرده اند و یا به سرعت قابلیت فساد و خرابی دارند.
نوارهای صوتی و تصویری،نرم افزار های رایانه ای بسته بندی شده که به به وسیله مصرف کننده باز شده اند و یا کارت های اشتراک رمزدار اینترنتی که بسته بندی و رمز  آن باز شده.
روزنامه،نشریه و مجلات.
نحوه شکایت از فروشگاه اینترنتی
به طور کلی 5 روش برای شکایت فروشگاه ای اینترنتی درنظر گرفته شده است:

شکایت از طریق سایت «ای نماد»:

در حال حاضر می توان گفت که اغلب فروشگاه های اینترنتی برای افزایش اعتبار فروشگاه خود اقدام به اخذ دریافت مجوز «ای نماد» کرده اند، چنانچه شما کالا یا خدماتی را از طریق فروشگاه های دارای این نوع مجوز تهیه کرده باشید درصورتی که این نوع فروشگاه ها در مواردی مانند ارسال کالای معیوب یا ارسال کالای غیر مرتبط یا عدم قبول استرداد کالا ظرف مهلت 7 روز کاری و... پاسخگوی شما نباشند، شما می توانید با مراجعه به سایت enamad.ir از طریق گزینه شکایت از کسب و کار ها اقدام به طرح شکایت نمایید و پس از آن شکایت خود را از طریق این سامانه پیگیری کنید.
توجه داشته باشید یکی از راه های سریع رسیدگی به شکایت، طرح شکایت از طریق این سامانه می باشد.
شکایت از طریق اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی:
درصورتی که مایل باشید می توانید از طریق این اتحادیه شکایت خود را پیگیری نمایید برای این کار کافیست وارد سایت اتحادیه مذکور به نشانی «ecunion.ir» شده و به قسمت ثبت شکایت بروید. خدمت مهمی که این اتحادیه در اختیار کاربران قرارداده است این است که شما حتی می توانید شکایت خود را نسبت به کسب و کارهایی که عضو این اتحادیه نیستند را نیز ثبت و پیگیری نمایید.

شکایت از طریق تعزیرات حکومتی:

درصوت مشاهده گران فروشی ، تقلب، کم فروشی،امتناع از عرضه کالا،عدم صدور فاکتور،فروش اجباری و سایر موارد موضوع قانون تعزیرات حکومتی که از سوی فروشگاه های اینترنتی رخ می دهد، شما علاوه بر شکایت در سامانه «ای نماد» و اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی می توانید شکایت خود را در سازمان تعزیرات حکومتی به ثبت برسانید تا این سازمان با فروشنده متخلف برخورد نماید.

شکایت از طریق مراجع قضایی:

چنانچه مایل باشید می توانید شکایت خود را از طریق مراجع قضایی به ثبت و پیگیری نمایید ولیکن موضوعی که در این میان می بایست به آن توجه داشته باشید، طولانی بودن پروسه رسیدگی در مراجع قضایی می باشد.

شکایت از طریق پلیس فتا


مجازات مالی فروشگاه های اینترنتی


هرگاه تخلف فروشگاه اینترنتی به اثبات برسید، تامین کننده علاوه بر جبران خسارت مالی وارده بر مصرف کننده بر اساس مواد 69 و 70 قانون تجارت الکترونیک به مجازات های مالی نیز بسته به نوع تخلف از یک میلیون تومان الی ده میلیون تومان جریمه نقدی محکوم خواهد شد.
شرایط جبران خسارت مصرف کننده
درصورتی که کالای ارسالی توسط تامینن کننده معیوب باشد و به واسطه آن عیب، خساراتی به مصرف کننده وارد شود، بر اساس ماده 18 قانون حمایت از مصرف کننده ،متخلف علاوه بر جبران خسارت به پرداخت جزای نقدی حداکثر تا معادل چهار برابر خسارت وارد محکوم خواهد شد.
قانون گذار بیان داشته است که تخلف تامین کننده از مواد 3 و 8 قانون حمایت از مصرف کننده چنانچه سبب بروز خسارتی به مصرف کننده شود، متخلف علاوه بر جبران خسارت به جزای نقدی حداکثر معادل دوبرابر خسارت وارد محکوم خواهد شد.
موارد مندرج در ماده 3 و 8 قانون حمایت از مصرف کننده به شرح ذیل می باشد:
تامین کننده موظف است ضمانتنامه ای که در بردارنده مدت و نوع ضمانت است همراه با صورتحساب فروش کالا که در آن قیمت کالا یا اجرت خدمات و تاریخ عرضه درج شده باشد به مصرف کننده ارائه نماید.
اطلاعات لازم شامل: نوع ، کیفیت، کمیت، آگاهی مقدم بر مصرف، تاریخ تولید و انقضای مصرف را در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند.
نمونه کالای موجود در انبار را ر معرض دید مصرف کنندگان قراردهند و در صورتی که امکان نمایش آن در فروشگاه وجود ندارد باید مشخصات کامل کالا را به اطلاع مصرف کننده برساند.
تامین کننده نمی تواند کالاها و یا خدماتی را به اجبار به مصرف کننده بفروشد.
کالاهای مشمول استاندارد می بایست دارای این تایید باشند.
هرگونه تبانی و تحمیل شرایط از سوی عرضه کنندگان کالا و خدمات، که موجب کاهش عرضه یا پایین آوردن کیفیت،یا افزایش قیمت شود،جرم محسوب می شود.


اشتراک گذاری مقاله:

دیدگاه کاربران

نظر و دیدگاه خود را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید.

0 کاراکتر

آخرین مقالات منتشرشده

آخرین مقالات منتشرشده

مشاوره حقوقی آنلاین وکیل وند

در هر ساعت از شبانه روز و در هفت روز هفته می توانید با به صورت تلفنی و متنی از وکلای وکیل وند مشاوره دریافت کنید.

پشتیبانی و راهنمای خدمات: 91017949-021

شنبه تا پنجشنبه ساعت 9 الی 17

دیدگاه کاربران

نظر و دیدگاه خود را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید.

0 کاراکتر

خدمات حقوقی وکیل وند

وکیل وند طیف گسترده ای از خدمات حقوقی را در قالب های مختلف به شما ارائه می دهد، از جمله:

  • مشاوره حقوقی متنی و تلفنی در زمینه های مختلف
  • تنظیم و نگارش دادخواست، لایحه و سایر اوراق قضایی
  • وکالت در دعاوی حقوقی و کیفری
  • انجام امور قراردادها
  • و سایر خدمات حقوقی