در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
لازم است قبل از پرداختن به موضوع دستمزد قیم و چگونگی تعیین آن، ابتدا به معنی قیم و اصطلاح حقوقی آن بپردازیم. قیم کسی است که مسئولیت طفل صغیری را برعهده می گیرد. در اصطلاح حقوقی اگر کسی محجور شده و یا طفلی باشد که ولی خود را از دست داده است؛ دادگاه شخصی را به عنوان قیم برای سرپرستی و اداره امور او، تعیین می کند.
قبل از توضیح دستمزد قیم خوب است توضیحاتی در رابطه با فرد محجور داده شود. به افرادی که مجاز به دخل و تصرف در اموال خود به طور مستقل نیستند؛ محجور گفته می شود. محجوران به سه دسته: صغیر، سفیه و مجانین تقسیم می شوند.
حقوق ایران، برای اشخاصی که مال و اموال دارند؛ ولی حق تصرف در آن ها را ندارند، قیم نصب می کند. قانونگذار برای اینکه از افراد محجور و صغیر حمایت کند؛ آن ها را از نقل و انتقال اموالشان، ممنوع می سازد تا هیچ گونه سوء استفاده ای براساس شرایط این افراد از آن ها نشود.
در دادگاه ابتدا برای افرادی که معرفی شده اند؛ حکم به حَجر آن ها داده می شود. اگر این افراد ولی خاصی نداشته باشند؛ قیم برای ایشان، تعیین می شود. بعد از ابلاغ حکم به شخص قیم، در صورت قبول یا عدم قبول قیمومت آن را به دادستان اعلام می کند. معمولا سه روز بعد از ابلاغ حکم، قیم باید تایید خود را به دادستان اعلام نماید. در غیر این صورت، دادستان شخص دیگری را انتخاب خواهد کرد.
دستمزد قیم معمولا بعد از انجام وظایف او برای شخص محجور یا طفل صغیر، تعیین می شود. اکنون به ویژگی هایی که فرد برای قیم شدن نیاز دارد؛ اشاره می کنیم. قیم باید عاقل باشد؛ یعنی کسی که خودش نیاز به قیم نداشته باشد.
قیم باید بتواند مسئولیت امور شخصی محجور یا صغیر را به طور کامل برعهده بگیرد. قیم باید فردی عادل باشد. خوشنام بودن ویژگی دیگری است که برای فرد قیم، ضروری است. زیرا کسی که خوشنام باشد؛ می توان به او اعتماد کرد. همچنین عدالت این فرد او را از هرگونه فساد مالی و گناه در رابطه با امور محجور، حفظ می کند.
قیم باید از مسائل روز جامعه و از مسائل عرفی، شرعی، قانونیِ وظایف خود اطلاع کامل داشته باشد. دررابطه با اینکه اولویت قیم شدن با کیست؛ باید گفت که خویشاوندان محجور در اولویت هستند و دادگاه آن ها را بر دیگران ارجحیت می دهد.
مثلا: در رابطه با طفل صغیر، مادر او تا زمانی که شوهر نکرده حق نگهداری از طفل را برعهده می گیرد. البته دادگاه برای این منظور صلاحیت مادر مبنی براینکه معتاد نباشد، فساد اخلاقی نداشته باشد و از نظر مالی بتواند از عهده هزینه ها بربیاید را در نظر می گیرد.
در صورتی که اقوام وخویشاوندان، قیم بودن مادر طفل را قبول نکنند و یا مادر، صلاحیت لازم را نداشته باشند؛ دادگاه دراین مرحله تصمیم به نصب قیمِ دیگری می گیرد.
چگونگی تعیین دستمزد قیم امر مهمی است. قیم می تواند برطبق خواسته خود این وظیفه را بطور رایگان قبول کند و بابت این دستمزد تقاضایی نداشته باشد. یا اینکه می تواند در ازای اداره امور محجور و طفل صغیر، تقاضای دستمزد نماید.
تعیین دستمزد قیم از طریق دادگاه انجام می شود. قیم می تواند برای انجام وظایف و اختیاراتی که در این رابطه دارد؛ دستمزد مناسبی دریافت کند. لازم به ذکر است، دستمزد قیم از محل اموال مربوط به شخص محجور برداشت می شود.
البته دراین مورد دستور مستقیم دادستان لازم می باشد. زیرا که مجوز گرفتن دستمزد قیم ازسوی ایشان صادر می گردد.
در رابطه با دستمزد قیم ماده 124 قانون مدنی ذکر می کند که: قیم می تواند برای انجام امور قیمومت، مطالبه اجرت و دستمزد نماید. درخواست اجرت ازسوی قیم به این دلیل است که عمل وی مورد حمایت قانون قراردارد و به همین جهت مستلزم اجرت متناسب با آن است. ازطرف دیگر هزینه اداره امور محجور نیز از اموال او اخذ شود.
ماده 95 قانون نیز عنوان می کند: "هزینه حفظ و اداره اموال محجور و هزینه ای که برای رسیدگی به امور محجور و انجام وظایف قیمومت لازم می شود از اموال محجور تادیه می گردد."
همچنین مطابق ماده 77 قانون: کلیه امور از قبیل: اجرت کارگر، تعمیرکار، هزینه مصرف آب و برق، عوارض و مالیات نیزاز اموال محجور پرداخت می گردد.
در بعضی موارد ممکن است تعمیر یکی از وسایل محجور که خراب شده توسط خود قیم انجام پذیرد. دراین صورت ایشان می تواند علاوه بر دستمزد قیم، بابت تعمیر نیز، جداگانه اجرت دریافت کند.
اگر چنانچه قیم از سِمَت خود عقب کشید؛ حتی پس از آن هم می تواند دستمزد عقب افتاده و یا اجرت تعمیراتی شخصا انجام داده است را، مطالبه نماید.
در رابطه با دستمزد قیم مفاد قانونی مهمی را ذکر کردیم. اکنون می خواهیم در رابطه با شرایط عزل قیم موادری را بیان نماییم. براساس ماده 1248 قانون مدنی در موارد ذیل قیم عزل می شود:
اکنون که با دستمزد قیم آشنا شدیم، بتر است وظایف قانونی او را نیز بدانیم. در واقع قیم باید از لحاظ حقوقی، بر اموال محجور نظارت داشته باشد. شرح این وظایف در ذیل عنوان شدهاند:
یکی از ویژگی هایی مهم قیم که به واسطه آن، دستمزد قیم محاسبه می شود؛ مسئولیت پذیری می باشد. قیم باید در مقابل حفظ و نگهداری اموال محجور احساس مسئولیت نماید.
برای مثال: اگر محجور، دارای دامداری با تعدادی گاو باشد؛ باید برای خوراک به موقع آن ها اقدام کند. بنابراین قیم باید از هرگونه عملی که باعث زیان محجور شود؛ جلوگیری کند.
درمقابل اگر سودی از اموال می تواند نصیب محجور نماید؛ نباید کوتاهی نماید. برای مثال: اگر محجور وجه نقدی دارد و احتیاجی به آن ندارد؛ قیم می تواند آن را سرمایه گذاری کند و سود حاصل را به حساب محجور واریز نماید.
طبق قانون مدنی و ماده 1238 دررابطه با مسئولیت قانونی قیم ذکر شده است که:"قیمی که تقصیر در حفظ مال مولی علیه بنماید، مسئول ضرر و خسارتی است که از نقصان یا تلف آن مال حاصل شده. اگرچه نقصان یا تلف مستند به تفریط یا تعدی قیم نباشد."
ازجمله موارد دیگری که حائز اهمیت می باشد؛ این است که قیم حق ندارد اموال محجور را معامله کند. مثلا: اگر محجور خانه ای دارد؛ قیم نمی تواند آن را به خود یا به غیر خود بفروشد. تنها درصورتی که مورد خاصی پیش آید.
قابل ذکراست که قیم می تواند در اموال منقول تحت قیمومت دخل و تصرف داشته باشد و در اموال غیرمنقول باید اجازه دادستان صادر گردد. اگر فرد، صغیر باشد و به سن بلوغ برسد؛ تمام اموال اعم از منقول وغیر منقول به اوتعلق می گیرد.
با سلام و خسته نباشید
همسر اینجانب در مورخه ۷ آذر ۱۴۰۰ ترک منزل نموده و ۲ دی ۱۴۰۰ درخواست نفقه نمودهاند
اینجانب در تاریخ ۲۱ آذر اظهار نامه درخواست بازگشت به منزل و در ۱۴ دی ۱۴۰۰...
باسلام و خداقوت بنده املاک هستم قرارداد معاوضه ای رو بافرمت های معمولی دردسترس بین دونفر نوشتیم که یک ملک تجاری با چند پلاک زمین روستایی و دوباغ ویلا قرار برمعاوضه شد در قرارداد او...
مرور زمان در جرایم بازداشت غیر قانونی و حبس غیرقانونی چند سال است؟
با سلام.خسته نباشید.من امتیاز آپارتمانی را بصورت وکالتی از نفر دوم خریدم.تعاونی میگه همه چی بنام عضو اصلی باقی میمونه.و عضو اصلی باید بیاد وکالت بده تا برگ سهام بنام من بشه.اما عضو...
با سلام . بنده در یک آزمون استخدامی یکی از بانک های دولتی شرکت کردم که در حال حاضر در مرحله طب کار هستم . بنده حدود سه ماه سنم از حداکثر سن شرایط آزمون بیشتر بود که برای رفع این...
تهران ،خیابان مطهری ،خیابان علی اکبری ، ساختمان پارسا واحد 10
پشتیبانی : 02191029120
پشتیبانی از شنبه تا پنجشنبه ساعت 9 الی 17
طراحی و پشتیبانی شرکت آینده باور تیدا