در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
- مجازات همراه داشتن مشروبات الکلی چیست؟
- مجازات همراه داشتن مشروبات الکلی در ماشین
- تعلیق مجازات حمل مشروبات الکلی
- مجازات حمل مشروبات الکلی برای بار اول
- حکم شرب خمر برای بار اول
- مجازات حمل مشروبات الکلی در فرودگاه
- مراحل شکایت از جرم حمل و نگهداری مشروبات الکلی
- لایحه دفاعیه حمل مشروبات الکلی
- حمل مشروبات الکلی شامل چه مواردی است؟
- نمونه لایحه دفاعیه حمل مشروبات الکلی چه زمانی کاربرد دارد؟
از آنجا که حمل و نگهداری مشروبات الکلی در قانون جرم محسوب میشود و مجازات در پی دارد بهتر است در ابتدا تعریفی از مشروبات الکلی ارائه دهیم تا بتوانیم واضح تر به موضوع این مقاله بپردازیم.
مشروبات الکلی نوشیدنیهایی هستند که حاوی مقدار قابل توجهی اتانول ( الکل ) میباشند، اتانول سیستم عصبی مرکز را کند میکند و عوارض جانبی متعددی را به بار می آورد: در دوز کم باعث سرخوشی و در دوزهای بالا باعث مستی و عدم هوشیاری فرد مصرف کننده میشود،که مصرف طولانی مدت آن باعث وابستگی فرد به این ماده و الکیسم میشود.
مواد الکلی باعث میشوند تا افراد کنترل و هوشیاری خود را از دست بدهند و همین موضع میتواند مشکلات بسیاری را در خانواده و سطح جامعه به وجود بیاورد، و به همین علت، خرید، فروش و مصرف مشروبات الکلی در اسلام اکیدا حرام اعلام شده است، و قانون نیز در این موارد بسیار از خود سختگیری نشان داده است.
اسامی مشروبات الکی در بین مردم عبارتند از: عرق،آب شنگولی، آبکی و تلخکی.
به طور کلی میتوان گفت که الکل در نتیجة تخمیر مواد قندی که در گیاهان موجود میباشد به ویژه انگور و جو به دست می آید.
با توجه به اینکه مصرف مشروبات الکلی نقش مهمی را در فرهنگهای مختلف ایفا میکند قوانینی برای آن وضع شده است که نحوه اجرای آن در کشورهای مختلف متفاوت است، که در قانون مجازات اسلامی ایران اینگونه آمده است:
ماده ۷۰۱ قانون مجازات اسلامی
هر کس متجاهراً و به نحو علن در اماکن و معابر و مجامع عمومی مشروبات الکلی استعمال نماید، علاوه بر اجرای حد شرعی شرب خمر به 2 تا 6 ماه حبس تعزیری محکوم میشود.
ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی
[اصلاحی 1387/8/22]- هرکس مشروبات الکلی را بسازد یا بخرد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد یا حمل یا نگهداری کند یا در اختیار دیگری قرار دهد به 6 ماه تا 1 سال حبس و تا هفتاد و چهار (۷۴) ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان 5 برابر ارزش عرفی(تجاری) کالای یاد شده محکوم میشود.
ماده ۷۰۳ قانون مجازات اسلامی
[اصلاحی 1387/8/22]- وارد نمودن مشروبات الکلی به کشور قاچاق محسوب میگردد و واردکننده صرف نظر از میزان آن به 6 ماه تا 5 سال حبس و تا هفتاد و چهار(۷۴) ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان ده برابر ارزش عرفی(تجاری) کالای یادشده محکوم میشود. رسیدگی به این جرم در صلاحیت محاکم عمومی است.
- تبصره ۱ [الحاقی 1387/8/22]- درخصوص مواد (۷۰۲) و (۷۰۳)، هرگاه مشروبات الکلی مکشوفه به میزان بیش از 20 لیتر باشد، وسایلی که برای حمل آن مورد استفاده قرار میگیرد چنانچه با اطلاع مالک باشد به نفع دولت ضبط خواهد شد در غیر این صورت مرتکب به پرداخت معادل قیمت وسیله نقلیه نیز محکوم خواهد شد. آلات و ادواتی که جهت ساخت یا تسهیل ارتکاب جرائم موضوع مواد مذکور مورد استفاده قرار میگیرد و وجوه حاصله از معاملات مربوط به نفع دولت ضبط خواهد شد.
- تبصره ۲ [الحاقی 1387/8/22]- هرگاه کارکنان دولت یا شرکتهای دولتی و شرکتها یا موسسات وابسته به دولت، شوراها، شهرداریها یا نهادهای انقلاب اسلامی و به طور کلی قوای سه گانه و همچنین اعضاء نیروهای مسلح و ماموران به خدمات عمومی در جرائم موضوع مواد(۷۰۲)و(۷۰۳) مباشرت، معاونت یا مشارکت نمایند علاوه بر تحمل مجازاتهای مقرر، به انفصال موقت از 1 سال تا 5سال از خدمات دولتی محکوم خواهند شد.
- تبصره ۳ [الحاقی 1387/8/22]- دادگاه نمیتواند تحت هیچ شرایطی حکم به تعلیق اجراء مجازات مقرر در مواد (۷۰۲) و (۷۰۳) صادر نماید.
ماده ۷۰۴ قانون مجازات اسلامی
[جزای نقدی اصلاحی 1399/11/08]- هر کس محلی را برای شرب خمر دایر کرده باشد یا مردم را به آنجا دعوت کند به 3 ماه تا 2 سال حبس و (۷۴) ضربه شلاق و یا از 60/000/000 تا 200/000/000 میلیون ریال جزای نقدی یا هر دو آنها محکوم خواهد شد و در صورتی که هر دو مورد را مرتکب شود به حداکثر مجازات محکوم خواهد شد.
در تهران دادسرای ارشاد و در شهرستان دادسرای عمومی رسیدگی به جرایم مربوط به مشروبات الکلی را بر عهده دارد و تمامی شکایات در این دو مرجع رسیدگی خواهند شد.
مجازات همراه داشتن مشروبات الکلی چیست؟
شاید این سوال بارها برای شما به وجود آمده باشد که همراه داشتن مشروبات الکلی چه مجازاتی را برای شما به همراه خواهد داشت، و آیا جرم افرادی را که برای اولین بار دستگیر میشوند و یا چندیدن بار این جرم را مرتکب شده اند باهم متفاوت است یا خیر؟
با استناد به ماده 702 قانون مجازات اسلامی میتوان به این پرسش پاسخ داد که همراه داشتن مشروبات الکلی میتواند 6 ماه تا 1 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق و همچنین پرداخت جریمه نقدی به میزان 5 برابر ارزش عرفی کالا حمل شده را به همراه داشته باشد. (ارزش عرفی کالا یعنی ارزش تعیین شده برای قیمت مشروب)
مجازات همراه داشتن مشروبات الکلی در ماشین
اگر فردی در ماشین خود مشروبات الکلی حمل کند و میزان مشروب بیشتر از 20 لیتر باشد، خودروی او توسط دولت ضبط خواهد شد و اگر فرد مرتکب مالک خودرو نباشد و مالک اصلی نیز از موضوع حمل مشروبات الکی با ماشین خود بی اطلاع باشد، مرتکب به پرداخت جریمه نقدی معادل قیمت خودرو محکوم خواهد شد.
ضبط خودرو از مجازات ذکر شده در ماده 702جداست و فرد دستگیر شده مشمول حکم قانون که در 702 آمده است نیز خواهد شد.
تمامی آلات و ادواتی که برای ساخت مشروبات الکی به کار گرفته میشود و همچنین در آمد حاصله از فروش مشروب به نفع دولت ضبط خواهد شد .
تعلیق مجازات حمل مشروبات الکلی
مجازات همراه داشتن مشروبات الکلی شامل تعلیق موضوع ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی نمیباشد حتی اگر شخص مجرم دارای حسن شهرت و عدم سوسابقه باشد احکام ذکر شده در قانون در خصوص وی اجرا خواهد شد، اما ازآنجا که این مجازات جزء تعزیرات میباشد در خصوص صدور حکم دست قاضی باز است و میتواند حکم مجرم را با حداقل مجازات صادر کند .
مجازات حمل مشروبات الکلی برای بار اول
ارتکاب جرم برای اولین بار در قانون همیشه با تخفیفاتی همراه بوده که حمل مشروبات الکلی نیز از این قاعله مستثنی نیست، و در این مورد نیز در صورت عدم سوپیشینه فرد میتواند امیدوار باشد که قاضی برای او تخفیف قائل شود و به همین منظور میتواند از دادگاه تقاضای تخفیف نماید. هرچند که داداگاه در مورد تخفیف جرم هیچگونه الزامی ندارد و این امر کاملا به نظر قاضی بستگی دارد.
این تخفیف میتواند شامل حبس، شلاق و جریمه نقدی نیز باشد، اما همانطورکه گفته شد تمامی تخفیفات به نظر قاضی و وضعیت پرونده بستگی دارد و نداشتن سابقه در اینگونه موارد یک امتیاز مثبت محسوب میشود که قاضی با هدف عدم ارتکاب مجدد به فرد مرتکب تخفیف مجازات دهد.
طبق تبصره ۳ ماده ۷۰۳ قانون مجازات: در صورت قاچاق و یا حمل مشروبات الکلی، در صورتی که بار اولتان هم باشد، امکان معلق شدن مجازات وجود ندارد اما میتوانید از دادگاه تخفیف بگیرید،که این امر کاملا به نظر قاضی بستگی دارد.
حکم شرب خمر برای بار اول
طبق ماده 264ق.م.ا مصرف مشروبات الکلی برای بار اول ۸۰ ضربه شلاق میباشد و چنانچه فرد دوباره این عمل را مرتکب شود به 80 ضربه شلاق محکوم خواهد شد و اگر فرد برای بار سوم نیز به جرم مصرف مشروبات الکلی مرتکب شود اعدام خواهد شد.
مجازات حمل مشروبات الکلی در فرودگاه
اگر فردی در فرودگاه اقدام به حمل مشروبات الکلی نماید و در این حین دستگیر شود برابر قانون با وی برخورد خواهد شد، و بر اساس میزان مشروب ضبط شده و نظر قاضی میتواند به حبس از 6 ماه تا 1 سال و 74 ضربه شلاق و جزای نقدی محکوم شود.
مراحل شکایت از جرم حمل و نگهداری مشروبات الکلی
طبق موارد گفته شده حمل مشروبات الکلی به هر طریقی جرم محسوب میشود و برای فرد مجرم مجازاتی را در پی خواهد داشت، و اگر بخواهید از کسی که مشروبات الکلی را حمل و نگهداری میکند شکایت کنید باید مراحل زیر را در نظر بگیرید:
اگر از ابتلای فردی به این جرم اطمینان دارید و یا شاهد ارتکاب آن توسط همسایه و یا نزدیکان خود هستید، می توانید مراتب آن را به کلانتری محل خود، اعلام کنید.
به جهت اثبات ادعای خود بایستی به جمع آوری دلایل بپردازید که بتواند ادعای شما را ثابت کند از جمله :
- تنظیم استشهادیه
- شهادت شهودی که جرم را از نزدیک دیده اند
- جمع آوری امارات قانونی از قبیل :عکس و فیلم و صدای ضبط شده و هر چیزی که بتواند اداعای شما را ثابت کند.
با در دست داشتن شواهد میتوانید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و در خصوص حمل و نگهداری مشروبات الکلی طرح دعوا نمایید تا پرونده جهت رسیدگی و انجام تحقیقات اولیه به دادسرا ارسال شود.
لایحه دفاعیه حمل مشروبات الکلی
مجرم پس از دستگیری و تحت تعقیب قرار گرفتن میتواند در خصوص دفاع از جرم ارتکابی لایحه ای تقدیم دادگاه نماید.
مجرم باید در خصوص دفاع تمام تلاش خود را به کار گیرد زیرا اگر از کارکنان مشاغل دولتی و یا نیروهای مسلح و قوای سه گانه باشد پس از حکومیت به انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم خواهد شد. به عنوان مثال متهم با تنظیم لایه دفاعیه مدعی میشود که مشروبات ضبط شده به وی تعلق ندارد و مسافر یا شخصی که در طی مسیر با وی بوده بدون اطلاع مشروبات الکلی را در خودروی وی قرارداده است و یا عمدا و با نیت قبلی آن را در ماشین قرار داده است.
حمل مشروبات الکلی شامل چه مواردی است؟
حمل به معنی جابه جایی بوده و در خصوص حمل مشروبات الکلی در داخل شهرها و استانهای کشور صدق میکند، بنابراین میتوان گفت که اگر حمل مشروبات الکلی در مرزهای کشور به منظور ورود و یا خروج از کشور صورت بگیرد مشمول عنوان حمل نمیشود و عنوان مجرمانه دیگری دارد.
از آنجا که حمل مشروبات الکلی به منظور توزیع و معامله و یا مصرف آن صورت میگیرد اگر وزن آن بیشتر از 20 لیتر باشد خودروی حامل به نفع دولت ضبط خواهد شد. که در این صورت مرتکب میتواند لایحه دفاعیه ای مبنی بر اظهار ندامت و یا عدم آگهی از وجود مشروبات در خودروی وی، از قاضی تقاضای تخفیف در مجازات و یا صدور حکم مناسب را درخواست کند.
لازم به ذکر است که در مواقعی که میزان مشروبات الکلی ضبط شده کمتر از 20 لیتر باشد خودرو ضبط نخواهد شد.
نمونه لایحه دفاعیه حمل مشروبات الکلی چه زمانی کاربرد دارد؟
مشروبات الکلی کالایی ممنوعه میباشد که علاوه بر مصرف برای حمل آن نیز در قانون مجازات اسلامی جرم در نظر گرفته شده است، بنابراین نمونه لایحه دفاعیه حمل مشروبات الکلی زمانی کاربرد پیدا میکند که مرتکب بخواهد در دادگاه از جرم منتصبی خود دفاع کند که با تنظیم این لایحه و شرح دفاعیات خود از قاضی تقاضا میکند که جرم وی را تا حد امکان کاهش دهد.
شخص متهم به محض تحت تعقیب قرار گرفتن بایستی لایحه دفاعیه خود را به همراه مدارک و دفاعیات خود به دادگاه ارائه دهد، و با معرفی شهود بی اطلاعی خود را به دادگاه اثبات کند و اگر بتواند مرتکب را راضی کند که در دادگاه اقرار به بی اطلاعی وی نماید به گونه ای که اقرار کند که بدون اجازه و اطلاع مالک خودرو مشروبات الکلی را در خودروی او قرار داده است. اینگونه میتواند به راحتی نظر دادگاه را جلب نماید.
اگر متهم مدعی شود که حمل مشروبات الکلی خودروی وی توطئه بوده بایستی ضمن تقدیم نمونه لایحه دفاعیه حمل مشروبات الکلی و معرفی شاهد و یا تنظیم استشهادیه و ارائه فیلم ضبط شده دوربینهای مداربسته ثابت کند.
مالک خودرو باید شاهدی به دادگاه معرفی میکند که اظهار کند در زمان قرار دادن مشروبات الکلی در خودرو حاضر بوده، اگر دلایل و مدارک به اندازه کافی محکم و قوی باشند ممکن است قاضی حکم برائت صادر کند و یا با کاهش مجازات رای دهد.
سخن پایانی
امیدواریم این مقاله به اندازه کافی جوابگوی سوالات شما باشد، در صورت هرگونه ابهام و یا درخواست مشاوره میتونید با ما تماس بگیرید و همچنین نظرات خود را در زیر برای ما کامنت کنید.