در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
ارث یکی از مباحث بسیار مهمی محسوب می شود که در قانون مدنی بسیار به آن پرداخته شده است؛ وقتی شخصی فوت می کند، اموال و دیونی از وی باقی می ماند که طبق قانون به میزان مشخصی بین وراث او تقسیم می شود و چه بسا در برخی موارد نیز ممکن است به برخی از ورثه ارثی تعلق نگیرد.
در این مقاله قصد داریم به مبحث ارث و به خصوص موانع ارث ولادت از زنا بپردازیم و تمامی مسائل شرعی و قانونی مربوط به آن را ذکر کنیم؛ شناخت این موارد تاثیر بسیار زیادی در کاهش اختلافات ناشی از مسئله ارث در میان وراث خواهد داشت و به رفع ابهامات مربوط به آن کمک می کند.
برای شناخت مسائل مربوط به ارث ابتدا باید با مفهوم آن آشنا شد؛ واژه ارث در حقوق دو معنا دارد که شامل موارد زیر است:
طبق ماده 861 قانون مدنی، موجب ارث دو امر است: نسب و سبب؛ همچنین در ماده 862 این قانون ذکر شده، اشخاصی که به موجب نسب ارث می برند، سه طبقه اند:
در رابطه با این طبقات باید گفت: به ترتیب هر یک از این طبقات نسبت به طبقه بعدی اولویت خواهد داشت و در صورتیکه افراد آن حضور داشته باشند، به طبقه بعدی ارثی تعلق نمی گیرد. مثلا در صورت حاضر بودن پدر، مادر و فرزندِ متوفی به اجداد و برادر وخواهر و اولاد آن که در طبقه دوم قرار دارند، ارث نمی رسد؛ ولی اگر افراد طبقه اول حاضر نبودند، طبقه دوم یا سوم از ارث بهره می برند.
گفتیم نسب و سبب دو عاملِ موجبِ ارث بردن هستند، نسب یعنی افرادی که از طریق تولد به دیگران مربوط می شوند، مانند فرزند و اما سبب فقط مربوط به زن و شوهر است که توسط ازدواج از یکدیگر ارث می برند.
نکته دیگری که درباره طبقات سه گانه ارث وجود دارد این است که: افرادی که در یک طبقه هستند و به متوفی نزدیک تر هستند، مانع ارث بردن افراد دورتر می شوند و نسبت به آن ها اولویت دارند؛ مثلا در طبقه اول اولاد متوفی به او نزدیک تر است و اولویت بیشتری نسبت به اولادِ اولاد یا همان نوه در ارث بردن خواهد داشت.
برای آشنایی با موانع ارث به مواردی از قانون مدنی که در زیر ذکر شده است، توجه کنید:
موانع ارث ولادت از زنا ذکر شد، اکنون برای آشنایی بیشتر قصد داریم به مبحث تعریف ولد زنا بپردازیم. ولدالزنا به فرزند دختر یا پسری که زمان انعقاد نطفه او عقدِ نکاح میان پدر و مادرش اشتباه بوده و هر دو یا یکی از آن ها به این مهم واقف باشند، گفته می شود.
در ماده 1165 قانون مدنی ذکر شده است: طفل متولد از نزدیکی به شبهه فقط ملحق به طرفی می شود که در اشتباه بوده و در صورتی که هر دو در اشتباه بوده اند، ملحق به هر دو خواهد بود.
به طور کلی مفهوم نسب در قانون به سه نوع تقسیم می شود: مشروع، نسب ناشی از شبهه، نامشروع و ولدالزنا نیز از همین نوع نامشروع است. نسب نامشروع یعنی در زمان نزدیکی زن و مرد و تشکیل نطفه، عقد نکاح صحیح و شرعی وجود نداشته و هر دو یا یکی از آن ها به این مسئله آگاه باشند؛ به فرزندی که نطفه آن از این زن و مرد تشکیل شود ولد زنا گفته می شود.
همانطور که ذکر شد، ولادت از زنا یکی از موانع ارث است. در ماده 884 قانون مدنی به صراحت بیان شده است که فرزند زنا زاده از والدین خود و اقوام آن ها ارث نمی برد.
اصلی ترین مانع ارث برای ولد زنا این است که پیوند نکاح صحیحی میان زن و مرد در هنگام رابطه وجود نداشته باشد و یکی از آن ها یا هر دو واقف به این موضوع باشند.
در کشور ما به مسئله خانواده اهمیت بسیار زیادی داده می شود و به همین دلیل در قانون مدون آن هیچ گونه حمایت و حق قانونی برای ولد زنا که ناشی از رابطه نامشروع زن و مرد بوده و موجب تزلزل بنیان با ارزش خانواده می شود، در نظر گرفته نشده است.
در قسمت ابتدایی ماده 884 قانون مدنی آمده: ولد زنا از پدر و مادر و اقوام آنان ارث نمی برد؛ در ادامه همین ماده ذکر شده: اگر حرمت رابطه ای که طفل ثمره آن است نسبت به یکی از ابوین ثابت و نسبت به دیگری به واسطه اکراه یا شبهه زنا نباشد، طفل فقط از این طرف و اقوام او ارث می برد.
پس بنابر قسمت دوم ماده 884 ق.م در حالتی که یکی از طرفین در هنگام انعقاد نطفه از صحت عقد نکاح آگاه نباشد و از حرمت آن چیزی نداند، عمل او مصداق زنا نخواهد بود و در چنین وضعیتی فرزند او نسبت به او ولد به شبهه می باشد. وقتی رابطه فرزندی با یکی از والدین یا هردوی آن ها ولد به شبهه باشد، از آن ارث می برد و تنها شرط جواز ارث بردن او همین است.
یکی از موانع ارث ولدالزنا بودن است، در کشور ایران به دلیل اهمیتی بسیار زیادی که بنیان خانواده دارد، هیچ حق قانونی برای فرزندان زنا زاده در نظر گرفته نشده است؛ زیرا این فرزندان ناشی از رابطه نامشروع زن و مرد هستند.
در این مقاله به مبحث موانع ارث ولادت از زنا پرداخته شد و با استناد به قانون مدنی ممنوعیت ارث بردن ولد زنا از پدر و مادر و اقوام آن ها اثبات شد.
سلام منو گرفتن در خونه با ساتور قمه مورد آسیب قرار دادند
1-جراحت عمیق متلاحمه خلف شانه راست
2-پارگی کامل عضله سوپرااسپیناتوس
3-پارگی دامیه پیشانی
4پارگی دامیه خلف ساق پایه راست...
سلام واحترام
چند مدت پیش یک کار اینترنتی به من معرفی شد کهبعد از نصب در گوشی و ورود به نرم افزار اولش ۹۷۰۰۰ تومن بهت هدیه میداد و با افزایش سرمایه بابت خرید محصولات متناسب با قی...
با سلام وقتی از چند نفر شاکی باشیم و اتهام مثلا توقیف غیر قانونی را به آن ها نسبت داده باشیم،وقتی یکسری از آن افراد نظامی و یکسری غیر نظامی باشند و ما ادعا میکنیم این افراد بصورت ش...
سلام ، من ماشینم را دادم دست یک خانمی و خودم کنارش نشستم در راه ماشین و واژگون کرد گواهینامه داره و منم بیمه نامه و راننده مقصر هم ایشونه بر طبق کروکی و تفهیم کروکی ، رای صادر شده...
سلام خسته نباشد خانوم من ۱۵ماه پیش از طریق اداره ثبت اقدام به گرفتن مهریه کرد ماشین من مزایده کرد و یک چهارم حقوق منو دریافت میکنه کارگر هستم الان بره دادگاه اقدام کنه چه حکمی م...
تهران ،خیابان مطهری ،خیابان علی اکبری ، ساختمان پارسا واحد 10
پشتیبانی : 02191029120
پشتیبانی از شنبه تا پنجشنبه ساعت 9 الی 17
طراحی و پشتیبانی شرکت آینده باور تیدا