در این مقاله می خوانید:
- دادخواست طلاق
لازم است در نمونه دادخواست طلاق از طرف مرد، به نحوه تنظیم و نوشتن دادخواست طلاق توجه شود. در دادخواست طلاق یک طرفه از طرف زوج، باید به موارد زیر توجه کنید:
1. مشخصات زوج و زوجه
2. خواسته: یعنی همان تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش
3. توانایی مالی زوج: در این بخش، توانایی یا عدم توانایی مالی زوج برای پرداخت حقوق مالی
4. مدارک لازم : در نهایت، همه مدارک مرتبط باید به دادخواست پیوست شوند.
به موجب قانون مدنی، طلاق به سه نوع تقسیم میشود: طلاق از سوی زن، طلاق از سوی مرد و طلاق توافقی. در طلاق از سوی زن، همانطور که از عنوان آن مشخص است، زن با استناد به نقض یکی از شروط ضمن عقد یا به دلایل قانونی موجه مانند عسر و حرج، دادخواست طلاق میدهد. در طلاق توافقی نیز، همانطور که از نامش پیداست، طلاق و جدایی با توافق طرفین انجام میگیرد.
در نوع سوم طلاق، طلاق از طرف مرد صورت میگیرد. در این نوع طلاق، مرد درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه میدهد. با این حال، طلاق یک طرفه توسط زوج در حال حاضر مانند قانون مدنی سابق قابل اجرا نیست. به عبارت دیگر، مرد نمیتواند به تنهایی هر زمان که بخواهد زن خود را طلاق دهد. در قانون جدید، مرد میتواند در صورت برقراری شرایط قانونی لازم، برای طلاق اقدام کند. یکی از این شرایط، پرداخت تمامی حقوق مالی زوجه است که باید در صورت ثبت طلاق از طرف مرد، انجام شود.
مهم است که در دادخواست طلاق از طرف مرد، نکات خاصی را درج کنید که اهمیت زیادی دارند بنابراین در این مقاله، ابتدا یک نمونه فرم دادخواست طلاق از طرف مرد را برای شما آوردهایم. سپس، در بخش بعد، نحوه تنظیم دادخواست طلاق از طرف زوج را توضیح داده ایم.
نمونه فرم دادخواست برای ارائه به دادگاه بدوی
طلاق، به عنوان یکی از شایعترین دعاوی در دادگاه خانواده، به سه نوع طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی تقسیم میشود. در بین این اقسام طلاق، طلاق توافقی به سرعت بیشتری و در زمان کوتاهتر انجام میشود. طلاق از طرف زن دارای دشواری بیشتری است، زیرا نیازمند اثبات موجبات طلاق در دادگاه است. اما طلاق از طرف مرد به عنوان سادهترین دعوا محسوب میشود، زیرا مرد میتواند هر زمانی که بخواهد، زن خود را طلاق دهد و برای این امر نیاز به دلیل خاصی ندارد.
تنظیم و نوشتن دادخواست طلاق از طرف مرد
در این بخش، نحوه تنظیم و نوشتن دادخواست طلاق از طرف مرد و دادخواست طلاق یک طرفه از طرف زن را بررسی خواهیم کرد. در اینجا، یک نمونه از دادخواست طلاق از طرف زوج (شوهر) را ارائه میدهیم، اما لازم است برای هر فرد و مورد خاصی تغییراتی در آن اعمال شود و دادخواست مربوطه شخصیسازی شود.
خواهان : .............................. مشخصات مرد (شوهر)
خوانده : .................. مشخصات زن
وکیل یا نماینده قانونی : .................... ( در صورت داشتن وکیل)
خواسته یا موضوع و بهای آن : تقاضای طلاق یا صدور گواهی عدم امکان سازش
دلایل و منضمات دادخواست : یک فتوکپی مصدق عقدنامه
شرح دادخواست :
ریاست محترم دادگاه خانواده ....
با سلام
احترام به استحضار می رساند :
با توجه به عقدنامه پیوستی، اینجانب ----------------( نام و نام خانوادگی شما)، به عنوان خواهان، و زوجه خانم................................... (نام و نام خانوادگی زن)، به تاریخ.......................... با عقد دائم ازدواج نمودهایم. در حال حاضر، مدت زمانی حدوداً..................................... (مدت زمان زندگی مشترک) از زندگی مشترک ما میگذرد. حاصل زندگی ......... فرزند..............ساله می باشد( هیچ فرزندی نداریم .) متأسفانه، به دلیل وقوع اختلافات و ناراحتیهای پیشآمده و همچنین سوءرفتاری نامبرده، امکان ادامه زندگی مشترک برایمان وجود ندارد. با استناد به ماده 1133 قانون مدنی، از دادگاه تقاضای رسیدگی و صدور حکم در مورد نامبرده دارم.
شرایط: من درخواست صدور حکم برای حضانت فرزندم را دارم. همچنین، از لحاظ مالی معسر هستم و درخواست تقسیط مهریه زوجه خود را دارم. ( / مهریه را نیز میتوانم یکجا پرداخت کنم) همچنین، مبلغ اجرت المثل کاری همسرم را تا روز طلاق به صورت یکجا با تعیین مبلغی از طرف دادگاه پرداخت خواهم کرد.
فرم دادخواست طلاق اینترنتی
در حال حاضر، ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام میشود. بنابراین، زنی که از ادامه زندگی با شوهرش خسته شده و میخواهد طلاق بگیرد، باید فرم درخواست طلاق را به دادگاه خانواده ارائه دهد. همچنین، هزینه دادخواست طلاق از طرف زن را نیز باید توسط وی پرداخت شود.
زمانیکه یک خانم تصمیم به درخواست طلاق میگیرد، باید فرم درخواست طلاق را تکمیل کنده و آن را به دادگاه یا دفتر خدمات اکترونیک قضایی ارائه دهد. این فرم انواع مختلفی از عناوین دارد. خانم میتواند بر اساس عسر و حرج درخواست طلاق دهد، یعنی به دلیل مشکلات و موانعی که در زندگی مشترک با همسرش بوجود آمده است. همچنین میتواند بر اساس شروط دوازده گانه طلاق درخواست کند، یا ممکن است بر اساس غیبت شوهر درخواست طلاق کند و همچنین، زن ممکن است حق طلاق را از طرف مرد داشته باشد
زنان نیز حق دارند درخواست جدایی و طلاق را به دادگاه خانواده تقدیم کنند، همانند مردان. اما یک تفاوت مهم بین درخواست طلاق از سوی زن و درخواست طلاق از سوی مرد وجود دارد. زن برای ارائه درخواست طلاق باید دلایل قوی و موجهی داشته باشد و در فرم درخواست طلاق به این دلایل اشاره کند و سپس در دادگاه خانواده مسئله را به قاضی اثبات کند. برخی از دلایلی که زن میتواند با استناد به آنها، درخواست جدایی و طلاق را از قاضی دادگاه خانواده بپذیرد، عبارتند از:
1. در صورتی که شوهر از پرداخت نفقه خودداری کند یا عاجز باشد و اجرای حکم محکمه برای پرداخت نفقه امکانپذیر نباشد، طبق ماده 1129 قانون مدنی، زن میتواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم میتواند شوهر را به اجبار به طلاق و پرداخت نفقه ملزم نماید.
2. عسر و حرج به معنای مشقت و سختی فراوان است که زن را به ناتوانی در ادامه زندگی و تحمل شرایط میاندازد. قانون مدنی در ماده 1130 به عسر و حرج اشاره کرده است. عسر و حرج میتواند در موارد مختلفی رخ دهد و بسته به تشخیص قاضی رسیدگی کننده به پرونده، با ارائه شواهد موردی، دلیلی برای جدایی و قبول درخواست طلاق از سوی زن باشد.
3. مطابق ماده 1029 قانون مدنی، اگر همسر به مدت چهار سال متوالی به صورت کامل غایب و مفقودالاثر باشد، زن حق دارد تقاضای طلاق کند. در این صورت، با رعایت ماده 1023، حاکم میتواند طلاق را برای زن اعلام کند.
4. در ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی آمده است که شرایط دوازده گانه طلاق ضمن عقد ازدواج به زن اجازه میدهند در صورت انجام این اعمال توسط مرد، از دادگاه درخواست طلاق کند. این شرایط باید با مقتضای عقد مزبور سازگار باشند و طرفین عقد ازدواج میتوانند هر شرطی را در ضمن عقد ازدواج یا توافقی دیگر بنمایند. مثلاً میتوان شرطهایی قرار داد که اگر شوهر با زن دیگری ازدواج کند، درخواست طلاق را داشته باشد یا در صورتی که شوهر در یک مدت معینی غائب شود یا ترک انفاق کند یا بر علیه حیات زن سوء قصد نماید یا سوء رفتاری کند که زندگی با هم برای آنها غیرقابل تحمل شود، زن میتواند با وکیل خود در دادگاه اثبات تحقق شرط را انجام داده و در نهایت حکم طلاق را دریافت کند.
5. مرد قادر است حق طلاق را بدون قید و شرط به زن به صورت وکالت بلاعزل و وکیل در توکیل واگذار نماید. در این صورت، زن بدون نیاز به ارائه دلیل میتواند در هر زمانی که بخواهد، خود را مطلقه کند. برای این امر، زن به وکیلی نیاز دارد که به نیابت از مرد، طلاق را صادر کند.
هر یک از این موارد به طور جداگانه یا در ترکیب با یکدیگر میتوانند به عنوان دلیل برای درخواست طلاق از سوی زن مورد توجه قرار گیرند. در فرم درخواست طلاق، زن میتواند به این موارد اشاره کند و با ارائه اثباتهای مربوطه، در دادگاه میتواند از شوهرش طلاق بگیرد. با اثبات هر یک از این دلایل، مخالفت مرد در اعطای طلاق به زن تاثیرگذار نخواهد بود.
برای درخواست طلاق باید کجا رفت
درخواست طلاق به عنوان یک تقاضانامه، توسط زوج یا زن به دادگاه خانواده ارائه میشود و براساس دعوای طلاق مورد بحث قرار میگیرد. طلاق یکی از روشهای انحلال نکاح دائم است که به معنای پایان دادن به رابطه زناشویی زوجین ارادی است. از نظر قانونی، طلاق به انواع مختلفی مانند رجعی و بائن تقسیم میشود. همچنین، از جنبههای دیگر، طلاق به صورت توافقی و غیرتوافقی دستهبندی میشود. قانونگذار در قانون حمایت خانواده، قواعد و ضوابط مربوط به انجام طلاق را تعیین کرده است.
طبق قانون حمایت خانواده، صلاحیت رسیدگی به درخواست طلاق در دادگاههای خانواده قرار دارد. طبق ماده 24 این قانون، ثبت طلاق باید در دفاتر رسمی و پس از صدور گواهی عدم سازش انجام شود. به عبارت دیگر، برای انجام تشریفات قانونی درخواست طلاق، گواهی عدم سازش باید توسط دادگاه خانواده صادر شود.