وکیل طلاق از طرف مرد
مطابق با مقررات فقه اسلامی، مرد به شکل مطلق حق طلاق دارد در هر زمان که بخواهد، همسر خود را طلاق دهد. این قاعده در ماده 1133 قانون مدنی ذکر شده و در آن تصریح گردیده که آقا میتواند با مراجعه به دادگاه، درخواست طلاق خود را ثبت نماید. انجام این فرایند البته مطابق با قانون جدید طلاق دیگر به سادگی گذشته نیست و بهتر است با کمک وکیل دادگستری صورت گیرد. در ادامه این مطلب سیر تا پیاز طلاق شرایط و چگونگی طلاق از سمت مرد را توضیح دادهایم؛ با ما همراه باشید.
درخواست طلاق از طرف مرد چطور انجام میشود؟
اگر که مرد بخواهد زن خود را طلاق بدهد یعنی طلاق از طرف مرد بدون رضایت زن باشد، ابتدا باید دادخواستی مبنی بر درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش به طرفیت زوجه تنظیم کند و به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تقدیم کند.در مرحله بعد، آقا باید ضمن ثبت دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی و دریافت ابلاغ تعیین مجتمع قضایی و شعبه و کلاسه پرونده، به شعبه مربوطه مراجعه و بعد از تعیین شدن وقت رسیدگی و تشکیل شدن جلسه و تعیین تکلیف نسبت به مطالبات مالی زن، گواهی عدم امکان سازش را دریافت نماید.
آنچه که مهم است اینکه اعتبار و مدت این گواهی مدت 3 ماه از تاریخ قطعیت آن است و مرد باید با مراجعه به هر یک از دفاتر رسمی طلاق نسبت به اجرای صیغه طلاق ظرف مهلت 3 ماه مذکور اقدام نماید. در غیر این صورت بعد از گذشت مدت 6 ماه گواهی مربوطه از اعتبار ساقط و زوج برای جاری شدن صیغه طلاق مجددا باید دادخواست ثبت نماید.
یک توصیه: قبل از آنکه اقدامی برای ثبت دادخواست طلاق خود انجام دهید، پیشنهاد میکنیم که حتما از خدمات مشاوره حقوقی خانواده بهرهمند شوید تا از بروز هرگونه اشتباه و اتلاف وقت در طول این فرایند جلوگیری شود.
آشنایی با مراحل طلاق از سوی مرد
زوج با در دست داشتن مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف مرد، باید برای ثبت طلاق مراحل زیر را طی کند:
-
گواهی عدم سازش را از یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی دریافت میکند؛
-
گواهی عدم سازش را به دادگاه خانواده صالح ارائه مینماید؛
-
دادگاه خانواده طرفین را نزد یکی از نزدیکان مرد که متاهل است و بالای 30 سال سن دارد میفرستد؛
-
حقوق زن در طلاق از طرف مرد مانند مهریه، نفقه و اجرتالمثل و نحله پرداخت میشود؛
-
دادگاه مجوز صدور حکم طلاق را میدهد؛
-
زوجین به دفاتر رسمی ثبت طلاق برای جاری شدن صیغه طلاق مراجعه میکنند.
آیا قاضی میتواند مانع از اجرای صیغه طلاق از سمت مرد شود؟
اشاره کردیم که حق طلاق از طرف مرد یک حق مطلق است و هیچکس نمیتواند مانع اجرای آن شود. در نتیجه قاضی دادگاه خانواده نیز حق سلب این حق را از زوج ندارد، مگر آنکه آقا حقوق زوجه را نداده باشد یا ترتیبی برای پرداخت آن تعیین نکرده باشد. تنها در این صورت است که اجرای صیغه طلاق تا زمانی به تاخیر میافتد که تمام حق و حقوق زوجه به وی داده شود.
درخواست طلاق از طرف مرد در دوران عقد
دوران عقد به بازهای گفته میشود که بین زوجین عقد نکاح جاری شده، اما آنها هنوز در کنار یکدیگر زندگی مشترک خود را آغاز نکردهاند. از آنجایی که طلاق از سوی مرد در هر زمانی بعد از جاری شدن عقد نکاح جایز است، این امکان وجود دارد که دادخواست طلاق حتی در دوران عقد نیز توسط مرد به دادگاه ارائه شود و از این نظر هیچ اشکالی وجود ندارد. دادگاه صالح به رسیدگی به این درخواست نیز دادگاه خانواده محل سکونت زوجه است.
درخواست طلاق از طرف مرد چقدر طول میکشد؟
برای ثبت رسمی طلاق باید دادگاه تشکیل جلسه دهد و حکم صادر کند. بسته به اینکه به حکم بدوی صادر شده توسط دادگاه اعتراض شود یا خیر، فرایند طلاق توسط مرد به طول میانجامد. یعنی اگر زوجه به حکم بدوی اعتراض کند، پرونده به دادگاه تجدیدنظر میرود و در صورت اعتراض مجدد، دیوان عالی کشور حکم قطعی صادر میکند.
در این صورت، فرایند طلاق – از زمان ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات قضایی تا جاری شدن صیغه طلاق در دفاتر اسناد رسمی – چیزی نزدیک به یک سال به طول میانجامد، آن هم در صورتی که مدارک لازم برای ثبت درخواست طلاق کامل باشد. اما اگر زوجه به احکام صادر شده دادگاه اعتراض نکند، این فرایند میتواند در کمتر از 4 ماه انجام شود.
طلاق غیابی زن توسط مرد چگونه است؟
عدم حضور زن در جلسات رسیدگی دادگاه نمیتواند مانعی بر صدور حکم طلاق باشد. بلکه در این حالت نیز با ثبت درخواست توسط مرد، دادگاه حکم به طلاق میدهد، منتهی حقوق زن را در دادنامه (رای) خود تصریح میکند. یعنی تکلیف مواردی مثل نفقه و مهریه در آن معلوم میشود و هر زمان توسط زن قابل مطالبه خواهد بود. ضمن آنکه زن بعد از اطلاع از حکم دادگاه، میتواند در قالب «واخواهی» به دادنامه صادره اعتراض نماید.
شرط تنصیف دارایی و نکاتی که لازم است بدانید:
تصنیف از نصف کردن میآید و به معنای تقسیم کردن مساوی دارایی بعد از طلاق است. به عبارت دیگر، مطابق با این شرط، تا نصف دارایی زوج که بعد از عقد نکاح بدست آورده است، به زوجه منتقل میشود. البته همه چیز به این سادگیها هم نیست و این مسئله که یکی از چالشهای همیشگی میان زوجین هنگام طلاق است، خود پیچیدگیهای زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره کردهایم:
اول آنکه شرط تصنیف دارایی حتما باید مورد توافق طرفین قرار گیرد. یعنی اصل بر این است که بعد از طلاق، دارایی زوج با زوجه تقسیم نمیشود، مگر اینکه در هنگام عقد، چنین شرطی مورد توافق طرفین قرار گرفته باشد. نکته مهم اینکه در صفحه هشتم قباله ازدواج (سند نکاحیه) به صورت پیش فرض شرط نصف دارایی پیشبینی شده و در ذیل آن محل امضاء زوج و زوجه قرار دارد. در نتیجه اگر زوجین این شرط را امضاء نکنند، دارایی تقسیم نمیشود.
دوم آنکه تنصیف دارایی تنها زمانی اجرایی میشود که دادخواست طلاق توسط زوج به دادگاه ارائه شده باشد. یعنی اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد و یا آنکه طرفین بنا را بر طلاق توافقی گذاشته باشند، شرط تنصیف موضوعیت نخواهد داشت و اموال هر یک از طرفین، تماما متعلق به وی خواهد بود.
سوم آنکه شرط تنصیف اموالی را شامل می شود که زوج بعد از تاریخ عقد به دست آورده است. پس اگر مردی قبل از ازدواج اموالی داشته است مشمول این شرط نمیشود. همچنین اگر زوج ثابت کند که قبل از عقد نکاح فلان مال را داشته و بعد از عقد تبدیل به مال دیگری تبدیل کرده، بازهم اموالش تصنیف نمیشوند.
چهارم هم آنکه زوج تحت شرایطی میتواند علیرغم امضای شرط تنصیف در زمان عقد، از اعطای نصف اموالش به زوجه در زمان طلاق جلوگیری کند. این شرایط در جایی خواهد بود که زوج ثابت کند که طلاق در اثر سوء رفتار و سوء معاشرت زوجه و یا تخلف زن از وظایفش در قبال شوهر بوده است که در این صورت همه اموال مرد متعلق به خودش خواهد بود.
حقوق مالی دیگری که به بعد از طلاق به زوجه تعلق میگیرد
مخالفت زن با طلاق یا اثبات اینکه وی قصوری در انجام وظایف زناشوییاش نداشته، تاثیر در جاری شدن صیغه طلاق ندارد، اما به صورت بالقوه میتواند مناسبات مالی بین طرفین را دستخوش تغییر و تحول قرار دهد؛ از جمله اینکه:
-
نفقه زن در ایام عده بر عهده زوج خواهد بود
-
با مطالبه اجرتالمثل از سوی زوجه، دادگاه به جهت کارشناسی مبلغ، موضوع را به کارشناس ارجاع میدهد و زوج در نهایت مجبور به پرداخت مبلغ تعیین شده میگردد. البته اگر ثابت شود که زن به قصد رایگان در منزل کار میکرده، مستحق اجرتالمثل نخواهد بود؛
-
تعیین تکلیف مهریه عندالاستطاعه و همچنین احتمال اثبات اعسار از پرداخت دفعی مهریه در دادنامه صورت میگیرد؛
-
اگر مرد در ایام عده و علیرغم ثبت طلاق فوت کند، زن از او ارث می برد.
پرداخت نحله به زوجه؛ چه موقع زوجه مستحق نحله نیست؟
نحله در لغت به معنای بخشیدن است و در اصطلاح حقوقی به معنای مبلغی است که مرد در شرایطی خاص هنگام طلاق باید به زوجه پرداخت کند. منظور از شرایط خاص نیز شرایطی است که مرد بدون دلیل درخواست طلاق کرده است.
در نتیجه برای پرداخت نحله هم باید درخواست طلاق از سمت مرد باشد، و هم اینکه مرد برای این درخواست خود هیچ دلیل منطقیای نداشته باشد. مبلغ نحله را نیز دادگاه با توجه به سالهای ازدواج، وضع مالی طرفین و مواردی دیگر از این دست تعیین میکند.
آیا میتوان به دلیل باکره نبودن زوجه را طلاق داد؟
طلاق زن اساسا نیاز به ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد ندارد. در نتیجه اثبات اینکه زوجه باکره است یا باکره نیست، تاثیری در صدور حکم طلاق از سوی دادگاه ندارد و به همین خاطر است که چیزی تحت عنوان طلاق به دلیل باکره نبودن دختر را نداریم.
تنها نکته مهم این است که اگر دختر باکره باشد و طلاق قبل از نزدیکی کامل زوجین صورت گیرد، تنها نصف مهریه به زوجه تعلق میگیرد. اثبات باکره بودن دختر نیز به وسیله گواهی پزشکی قانونی صورت میگیرد.
نکات دیگری در مورد طلاق زن از سوی مرد
-
حتی اگر رای غیابی هم باشد و دادخواست طلاق را مرد داده باشد، باز هم مهریه و نفقه معوقه به زن تعلق میگیرد.
-
نوع طلاقی که مرد درخواست کننده آن باشد رجعی است؛ یعنی در مدت حدود ۳ ماه عده، زوج میتواند به زوجه رجوع کند و به این ترتیب طلاق از بین میرود. مگر این که زن دوشیزه (باکره) یا یائسه باشد که در این موارد طلاق بائن است و امکان رجوع در آن نیست.
-
در صورتی که مرد وکیل داشته باشد تمامی مراحل طلاق از طرف مرد با وکیل از طرف مرد توسط وکیل و بدون حضور موکل (زوج) انجام خواهد شد.
-
اگر مرد مهریه را پرداخت نکرده باشد و قبلا توسط دادگاه در خصوص آن رای صادر نشده باشد، در حکم طلاق دادگاه پرداخت مهریه نیز ذکر می شود که ثبت طلاق موکل منوط به پرداخت حقوق مالی زوجه از جمله مهریه است. البته اگر مهریه عندالاستطاعه باشد پرداخت آن منوط به اثبات استطاعت مالی زوج از سوی زوجه است.
-
اگر مهریه عندالمطالبه باشد و قبلا از سوی دادگاه تقسیط نشده باشد مرد میتواند پس از قطعیت حکم طلاق دادخواست اعسار از پرداخت دفعی مهریه مندرج در دادنامه طلاق (گواهی عدم امکان سازش) را تقدیم دادگاه صادر کننده رای کند.
-
دادگاه بعد از تشکیل جلسه و دعوت از طرفین و استماع اظهارات زن و شوهر و شهادت شهود در خصوص اعسار مرد تصمیم گیری می کند.
-
در مورد حضانت فرزندان و نیز نفقه آنها نیز دادگاه تعیین تکلیف میکند (با توجه به قانون و مصلحت طفل).
-
اثبات رابطه نامشروع زوجه یا سایر تخلفات زوجین از وظایف زناشویی ارتباطی به مهریه ندارد.
-
اگر در زمان اثنای رسیدگی به پرونده درخواست طلاق از طرف مرد، زوجین بر سر جدایی و مسائل مرتبط به آن توافق حاصل کنند میتوان پرونده را با درخواست طرفین به طلاق توافقی تبدیل کرد.
تاثیری که وکیل در فرایند طلاق از طرف مرد دارد
مسائل حقوقی حوزه خانواده در عین سادگی، پیچیدگیهایی دارند و از آنجایی که تاثیرات روحی روانی زیادی بر طرفین میگذارند، معمولا توسط وکیل دادگستری پیگیری میشوند. این مسئله در مورد فرایند ثبت دادخواست طلاق از سوی مرد نیز صدق میکند. گرفتن وکیل برای طلاق از طرف مرد پر اهمیت است، زیرا:
-
مدت زمان طلاق دادن زن به حد پایینی میرسد.
-
به علت حضور وکیل به عنوان نماینده مرد در دادگاه خانواده نیازی به حضور موکل (مرد) نیست.
-
اجرای صیغه طلاق بدون حضور مرد و توسط وکیل انجام میگیرد.
-
وکیل پیچیدگیهای پرونده را میشناسد و روند طلاق را تسریع میکند.
هزینه وکیل طلاق از طرف مرد چقدر است؟
هزینه وکیل طلاق لزوما نرخ یکسانی ندارد و با توجه به واقعیات پرونده و میزان کاری که لازم است توسط وکیل یا مشاوره حقوقی رایگان انجام شود، تغییر میکند. خیلی اوقات با یکی دو جلسه مشاوره حقوقی سرنخهای خوبی به موکل داده میشود و نیازی به پیگیری مستقیم پرونده توسط وکیل نیست، اما اگر وکیل خود پرونده را در دست بگیرد، هزینهها بالاتر میرود، هرچند که به تجربه ثابت شده که این هزینه ارزش نتیجه بدست آمده را دارد.
بهترین وکیل برای پروندههای طلاق
ما در مجموعه وکیل وند کلیه خدمات تخصصی مربوط به امور خانوادگی از جمله طلاق از طرف مرد را به کمک برترین وکلای کشور انجام میدهیم. کافی است لیست وکلای ما را مشاهده کرده و ضمن بررسی نظرات دیگر موکلین و همچنین مقایسه رزومه هر یک از وکلا، بهترین وکیل را انتخاب کرده و صفر تا صد کار خود را به ما بسپارید.