آیا برای ازدواج موقت اجازه همسر نیاز است؟

موضوع خانواده نوشته مرضیه صفدری6 دقیقه
آیا برای ازدواج موقت اجازه همسر نیاز است؟
تصویر مقاله

فهرست عناوین مقاله

اشتراک گذاری مقاله:

ازدواج بدون اجازه همسر وقوانین آن 

در مواد 901 و 942 قانون مدنی ایران به این موضوع اشاره شده است که مرد می تواند زنان متعدد بگیرد که در نکاح دائم تا 4 همسر محدود شده است.
قانون حمایت از خانواده مصوب 1346 برای جلوگیری از سو استفاده مردان اجاازه از دادگاه را برای ازدواج مجدد مردان ضروری دانست. ماده14 ای قانون مقرر می دارد هرگاه مرد بخواهد با وجود با داشتن زن همسر دیگری اختیار کند دادگاه زمانی اجازه ازدواج مجدد را به مرد خواهد داد که که با انجام اقدامات ضروری ودر صورت امکان تحقیق از زن کنونی در یابد که زندگی در کنار این زن مرد را دچار مشقت کرده است و احراز کند که مرد توانایی مالی و این قدرت را دارد که با اجرای عدالت دو زن را در کنار خودش داشته باشد.و مطابق ماده 5 قانون ازدواج مصوب 1310-  1316 در نظر گرفته است که هرگاه مردی بدون اجازه از دادگاه اقدام به ازدواج مجدد نماید به مجازات 6 ماه تا 2 سال حبس تادیبی محکوم خواهد شد.
با توجه به شرایط ی که برای ازدواج مجدد در عقد دائم شد این سوال مطرح میشود که ایای ازواج موقت بدون اجازه همسر اول هم همین شرایط را داراست و جرم تلقی میشود که در ادامه ضمن تعریف ازدواج موقت به بیان این موضوع میپردازیم.
 

ازدواج موقت یا صیغه چیست؟

 
ازدواج موقت یا متعه یا نکاح منقطع که به صیغه معروف است نوعی از ازدواج در مذهب شیعه است که در ان عقد ازدواج برای مدت معین با مهریه معلوم بین زن و مرد بسته میشود و با پایان مدت صیغه خود به خود پایان میابد.در ازدواج موقت باید ابتدا و انتها عقد مشخص باشد در صورتی که ابتدا مشخص نباشد مدت از زمان جاری شدن صیغه ازدواج موقت محاسبه می گردد اما اگر انتهای مدت صیغه تعیین نشود عقد باطل است.بر همین اساس است که طلاق در ازدواج دائم وجود دارد اما در ازدواج موقت بذل مدت وجود دارد ینی اگر مرد نخواهد این ازدواج ادامه یابد مدت باقی مانده از صیغه موقت را به همسرش می بخشد.
اگر زوج به هر دلیلی اقدام برای بذل مدت انجام ندهد و علاوه بر ان به وظایف زناشویی خود نیز عمل نکند زن می تواند الزام مرد را به بذل مدت ازدواج موقت از دادگاه بخواهد.در ماده 21 قانون حمایت از خانواده بیان شده است که ازدواج موقت تابع مقررات و قانون مدنی است و در صورتی که زن باردار شود ثبت ان با توجه به توافق طرفین است و همچنین اگر در ضمن عقد شرط شده باشد که در صورت بارداری زن باید ازدواج ثبت شود ثبت ان الزامی است و در سایر موارد نیازی به ثبت نیست و صرفا با جاری نمودن صیغه محقق می شود.نکته ای که حائز اهمیت است این است که در اینده در صورتی که به هر دلیل نیاز به اثبات ازدواج موقت باشد استناد به گواهی شهود کارساز است.
 

آیا برای ازدواج موقت اجازه همسر نیاز است ؟

 
مرد برای ازدواج مجدد از نوع دائم و ثبت ان نیاز به اجازه همسر اول دارد در غیر این صورت مطابق ماده 49 حمایت از خانواده مصوب 1391 مرتکب جرم شده و به مجازات جزای نقدی درجه 5 و حبس تعزیری درجه 7 محکوم خواهد شد.اگر ازدواج مجدد مرد ناشی از امتناع زن در انحام وظایف زناشویی نباشد زن می تواند در صورت اثبات ازدواج مجدد همسرش از دادگاه تقاضای طلاق کند.
اما در ازدواج موقت چنین چیزی مطرح نیست و ازدواج موقت مرد بدون اجازه همسر اول جرم نیست.
در ازدواج مجدد چه دائم چه موقت اگر مرد شرایط قانونی را رعایت نکند زن با توجه به شرایط ضمن عقد می تواند اقدامات قانونی را انجام دهد یعنی اگر در شرایط ضمن عقد مطرح شده باشد که مرد حق ازدواج مجدد چه دائم چه موقت را ندارد ومرد ان را امضا کند و خلاف آن عمل نماید زن حق طلاق خواهد داشت.ازدواج بدون اجازه همسر اول و عدم ثبت ان فارغ از بحث کیفری که برای آن مطرح است زن می تواند با توجه به بند 12 شروط عقدنامه تقاضای طلاق کند.ناباروری یا ناشزه بودن زن تاثییری در استفاده از شرط مندرج در بند 12 قباله ازدواج ندارد.
با تحقق بند 12 عقدنامه زن علاوه بر حق طلاق می تواند مهریه خود را هم به اجرا بگذارد زیرا زن وکیل زوج در طلاق می گردد حال اگر زوج این شرط را امضا نکرده باشد زن می تواند با استناد به بند 10 ماده 8 قانون حمایت از خانواده مصوب 1353 با اثبات عسر و حرج اقدام به طلاق نمایید
 
 

مرد متاهلی که بخواهد اقدام به ازدواج موقت کند اجازه دادگاه لازم است؟

 
در ازدواج موقت نیازی به اجازه دادگاه نیست و بر اساس عرف و رویه ای که در جامعه هست بدون کسب اجازه از دادگاه می توان اقدام به ازدواج به صورت موقت نمود.
و عقد موقت از نظر قانونی و شرعی صحیح است و نمی توان ان را باطل تلقی نمود
 

ایا زوجه می تواند در صورت ازدواج مجدد مرد چه به صورت دائم چه موقت بدون اجازه زوج از وی طلاق بگیرد؟

 
 اگر در شرایط ضمن عقد زوجه عدم ازدواج مجدد مرد را چه به صورت دائم چه موقت قید کرده باشد  و مرد ان شرط را امضا کرده باشد می تواند به شرط 12 عقدنامه استناد کند و طلاق بگیرد  در صورتی که مرد این شرط را امضا نکرده باشد زوجه نمی تواند به این موضوع استناد کند و طلاق بگیرد .با توجه قوانین و موضوعاتی که ذکر شد عقد موقت از نظر شرعی و قانونی صحیح است و نمی توان ان را باطل قلمداد  کرد و ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر و نامه از دادگاه جرم تلقی نمی شود و مجازات ندارد و فقط عدم ثبت ازدواج و نکاح دایم است که مجازات دارد.
 
سامانه مشاوره حقوقی وکیلوند به منظور سهولت دسترسی به وکلا و مشاوران حقوقی متخصص تاسیس گردیده است برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ازدواج موقت بدون اجازه همسر در کانال تلگرام موضوعات حقوقی  وکیلوند عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیلوند نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی وانلاین به سوالات شما عزیزان پیرامون ازدواج موقت بدون اجازه همسر پاسخ دهند. .
برای پرسش حقوقی به صفحه ی طرح سوال یا مشاوره حقوقی تلفنی بروید
 
 

اشتراک گذاری مقاله:

دیدگاه کاربران

نظر و دیدگاه خود را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید.

0 کاراکتر

آخرین مقالات منتشرشده

آخرین مقالات منتشرشده

مشاوره حقوقی آنلاین وکیل وند

در هر ساعت از شبانه روز و در هفت روز هفته می توانید با به صورت تلفنی و متنی از وکلای وکیل وند مشاوره دریافت کنید.

پشتیبانی و راهنمای خدمات: 91017949-021

شنبه تا پنجشنبه ساعت 9 الی 17

دیدگاه کاربران

نظر و دیدگاه خود را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید.

0 کاراکتر

خدمات حقوقی وکیل وند

وکیل وند طیف گسترده ای از خدمات حقوقی را در قالب های مختلف به شما ارائه می دهد، از جمله:

  • مشاوره حقوقی متنی و تلفنی در زمینه های مختلف
  • تنظیم و نگارش دادخواست، لایحه و سایر اوراق قضایی
  • وکالت در دعاوی حقوقی و کیفری
  • انجام امور قراردادها
  • و سایر خدمات حقوقی