11 خرداد 1399

خسارت پرداخت عواید

دسته بندی : حقوقی | سایر دعاوی
علی اکبر توکلی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

چندماه پیش سوال زیر را پرسیدم که یکی از وکلا پاسخ زیر را دادند.......
سوال ...عرض سلام و خسته نباشید .در دادنامه(سال۸۳) به پرداخت عواید حاصله ی ده ساله به میزان۳۵۰۰کیلو فندق طبق نظریه کارشناس منتخب در حق خواهان محکوم شدیم. که در نظریه کارشناسی معادل هشتصدهزار تومان به صورت متوسط قیمت فندق به نرخ سال های اجاره (۶۹تا۷۸)،در سال ۸۳ تعیین قیمت شد. که تا کنون پرداخت نکردیم. و خواهان نیز ۱۵سال برای اجرای حکم پیگیری نکرد. اما در اسفند ۹۷ مجددا اقدام کردکه دوباره کارشناسی شد، که پس از اعتراض ما به کارشناس تک نفره، هیئت کارشناسی سه نفره دو نظر ارائه داد؛ که یکی قیمت عادله روز ۹۷ و یکی قیمت به نرخ سال های اجاره یعنی همان هشتصدهزار تومان،که در نهایت قاضی قیمت عادله روز ۹۷ را انتخاب کرد.
۱_ آیا قانون به قاضی این اجازه را می‌دهد که به دلیل عدم پرداخت در همان سال صدور دادنامه و کارشناسی اول (سال۸۳) از مکارشناس جدید بخواهد که قیمت ۳۵۰۰کیلو فندق را به قیمت عادله روز محاسبه کنند؟باتوجه به اینکه ما قرارداد اجاره داشتیم.(یا قانونی در این مورد وجود دارد.)
۳-ورای دادگاه مبنی بر پرداخت عواید حاصله ده سال به میزان۳۵۰۰کیلوفندق طبق نظریه کارشناس منتخب در حق خواهان، آیا به معنای پرداخت مثل مال و در صورت موجود نبودن مثل مال ،قیمت به روز مال است؟؟
سپاس
۵ ماه پیش محمد مهدی محمدی
با سلام،
از آنجا که محکوم علیه پس از صدور حکم قطعی ملزم به اجرای آن و تسلیم محکوم به بوده و در این راستا کوتاهی نموده و در این فاصله زمانی قیمت ها و ارزش پول تغییر یافته است می بایستی ارزش روز خواسته را به علاوه خسارت تأخیر آن پرداخت نماید و این عین حداقل عدالت است چرا که منافع مبلغ محکوم به در این مدت زمانی بایستی منافع متزاید ( زاینده ، غیر ثابت ) بوده باشد.
سوال جدید...
در این پرونده ،خسارت تاخیر چگونه محاسبه می‌شود؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

سلام اگر رای اول محکومیت مبنی بر پرداخت وجه باشد و شما نپرداخته باشید تنها خسارات تاخیر در تادیه و اصل بدهی و محکوم به به شما تعلق میگیرد و رای دادگاه اشتباه هست .. . ولی اگر رای دادکاه اول پرداخت فندق باشد و چون شما فندق را نپرداخته ایید باید ۳۵۰۰ کیلو فندق در زمان پرداخت یعنی به قیمت امسال مثلا بخرید که میشه قیمت روز . پس رای دادگاه در این صورت درسته ولی دیگر تاخیر در تادیه معنا ندارد چون عین مال به قیمت روز پرداخت میشود