04 تیر 1402

حق ریشه یا حق زارعانه

دسته بندی : کاربری جنگل و اراضی | مطالبه بهای نسق زارعانه
حسین تبرته فراهانی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام، آیا حق زارعانه به زمین کشاورزی که انحصار ورثه نشده و دست یکی از برادرها هست و هروقت میگیم بیایین تقسیم کنیم به بهانه های مختلف اجازه تقسیم نمیدن،،، تعلق میگیره

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

باسلام و درود در متون قانونی قاعده و سازوکار خاصی برای حق ریشه قیده نشده است و با توجه به تلاش ها و فعالیت های مستمر کشاورز در زمینی که متعلق به دیگریست و بر اساس عقد مزارعه و عقد اجاره که در ید اوست میتوان حق ریشه را بدست آورد، فلذا تعلق حق ریشه بستگی به تشخیص دادگاه دارد که با ارجاع به کارشناس صورت میگرد در این مرحله کارشناسان رسمی دادگستری با توجه به معیار های زیر مبلغ حق ریشه را تخمین می زنند و منصفانه ترین مبلغ را برای آن در نظر می گیرند: مدت زمان فعالیت کشاورز در زمین مورد نظر ارتباط فعالیت های کشاورز با افزایش ارزش و قیمت ملک نوع فعالیت هایی که کشاورز در طول دوران عقد مزارعه و یا اجاره انجام داده است. تخمین هزینه هایی که کشاورز در طول فعالیت کشاورزی خود بر روی زمین متحمل شده است. نحوه ی تقسیم محصول میان مالک و کشاورز میزان اجاره ی سالیانه ی زمین و عرف منطقه وضعیت و ارزش زمین قبل از شروع فعالیت های کشاورزی موقعیت مکانی و جغرافیایی ملک و جایگاه کشاورزی در منطقه نوع محصول و کمیت و کیفیت فعالیت های کشاورز در به ثمر رسیدن آن