تفاوت خیار شرط و شرط انفساخ

دسته بندی : حقوقی | فسخ معامله
محسن شمس الهی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

عینا متن قرارداد است که مینوسم بقیه قرارداد مشخصات ملک و... است
که طی چکهای (5فقره که مشخصات چکها درج گردیده) به فروشندگان پرداخت گردید وزمین تحویل خریدار شد(چون سه دانگ خریده بودم بخاطر مشاعی تصرف نکردم) فروشندگان مقرر شد تا دوماه(10روز مونده به اولین سر رسید چک)نسبت به تسویه بدهی خود با ادارات و...اقدام نمایند ومفاصا حساب را به خریدار تحویل نماید ودر تاریخ xفروشندگان موظف شدند نسبت به سند انتقال نمایند وفروشندگان از بابت تضمین اجرای تعهدات خودشان یک برگ چک شماره به خریدار تحویل تضمین وامضاء شد ومبلغ چک تضمین x تومان نوشته وامضاء شد ودر صورت عدم رعایت مفاد قراردادهریک از طرفین که منجر به فسخ قراردادمیشود طرف تخطی کننده باید xتومان به طرف دیگر قرارداد بعنوان ضررزیان پرداخت نماید.

.سوالی دارم چک شخص ثالث پول نشده به استناد متن اخر ادعای انفساخ داره درحالی بنده از بابت چک تعهد ندادم(فقط مشخصات
چک نوشتیم) حتی تعهد برای فروشنده بود که چک تضمین هم داده بود فروشنده الان میگه چون نوشتیم عدم رعایت مفاد شامل چک هم میشه و(منجر به فسخ میشود)انفساخ تفسیر میکنه آیا میشه بخاطر چک انفساخ قرارداد؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

از مفاد شرط مورد اشاره ممکن است خیار شرط یا شرط انفساخ برداشت شود. در صورتی که شرط موصوف به عنوان شرط انفساخ تفسیر شود معامله با عدم ایفای تعهد فروشنده یا خریدار قرارداد منفسخ می شود؛ لکن شرط مربوط به عدم ایفای تعهدات هر یک از طرفین است. البته سوال به طور کلی مبهم بوده و مشخص نیست شخص ثالث از چه بابت چک صادر نموده است.