13 مهر 1402

حقه شفعه و شرایط اعمال آن

دسته بندی : حقوقی | اخذ به شفعه
مهران رستمی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام وقتتون بخیر، پدر و عمویم هرکدام سه دنگ از خانه را دارند و ملک قابل تفکیک نیست، پدرم بدون اجازه عمویم قبل از مرگش سه دنگ را به اسم یکی از فرزندانش زد، حالا عمویم شکایت کرده مال را بدون اطلاع او واگذار کرده. آیا عمویم میتواند شکایت کند و ان را فسخ کند؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

سلام ،در اینجا بحث حق شفعه پدید آمده ،اگر پدر شما با عنوان بیع (خرید و فروش ) سهم خود را به فرزندش انتقال داده ،عمو می توانپ از حق شفعه خودش استفاده کند یعنی همان پولی که فرزند به پدر داده بدهد و سهم فرزند را تملک کند .البته شرایط خیلی خاصی دارد ،فوری است و..... در غیر این صورت خیر نمی تواند . ماده 808 قانون مدنی ماده 808 هر گاه مال غیرمنقول قابل تقسیمی بین دو نفر مشترک باشد و یکی از دو شریک، حصه‌ی خود را به قصد بیع به شخص ثالثی منتقل کند شریک دیگر حق دارد قیمتی را که مشتری داده است به او بدهد و حصه‌ی مبیعه را تملک کند. این حق را حق شُفعه و صاحب آن را شَفیع می‌گویند.