05 اسفند 1402

بازداشت غیرقانونی متهم

دسته بندی : کیفری | اجرا نکردن دستور مقام قضایی توسط ضابطین دادگستری
سید علیرضا فاطمی
کارآموز وکالت
سوال کاربر :

برادرم متهم به شروع به سرقت هست، قاضی 7 روز بازداشت در آگاهی براش زده که تحقیقات بیشتری انجام بشه، دو روزه که میریم آگاهی حتی نمیزارن بریم داخل ساختمان آگاهی افسرپرونده میاد جلوی درب و میگه نمیشه ببینید متهم رو ، سوالم اینه که ممنوع الملاقات کردن متهم در آگاهی قانونیه؟؟ میدونم که از طرف قاضی یا بازپرس منع ملاقات نشده ولی افسر پرونده نمیزاره ببینیم برادرمون رو شاید زدنش اتفاقی براش افتاده که نمیزارن ملاقتش کنیم یا دارن شرایط بازداشت رو سخت میکنن بالاخره اعتراف زوری ازش بگیرن، چون برادرم 50 سالشه و مدیرانبار اصلا سرقت کار اون نیست ما که خانوادشیم میدونیم که سرقت نکرده ممنون میشم راهنمایی کنید تا راه قانونی رو بدونیم. ممنون

پاسخ کارآموز وکالت :

سلام مطابق با ماده 46 قانون آیین دادرسی کیفری، ضابطان دادگستری (در این خصوص مامور آگاهی) نمی‌توانند بیش از بیست و چهار ساعت متهم را تحت‌ نظر قرار دهند و باید الزاما ظرف 24 ساعت متهم یا مظنون رو به مرجع قضایی (اصولا دادسرا) بفرستند تا در مرجع قضایی درباره متهم تعیین تکلیف بشه. (معمولا با اخذ کفیل یا وثیقه آزاد میکنن) بنابراین این اقدام بازداشت غیرقانونی است. همچنین مطابق با ماده 49 قانون مذکور، بعد از تحت نظر قرار گرفتن متهم، والدین، همسر، فرزندان، خواهر و برادر این اشخاص می‌ توانند از طریق مراجع مزبور از تحت‌ نظر بودن آنان اطلاع یابند. پاسخگویی به بستگان فوق درباره تحت‌ نظر قرار گرفتن، تا حدی که با حیثیت اجتماعی و خانوادگی اشخاص تحت‌ نظر منافات نداشته باشد، ضروری است.