02 تیر 1401

ابطال معاملات در زمان حیات پدر پس از فوت ایشان ممکن هست؟

دسته بندی : حقوقی | ابطال سند رسمی (موضوع سند ملک)
حسین امامی
کارشناس حقوقی
سوال کاربر :

سلام وقت شما بخیر ...پدر من در 78سالگی از دنیا رفتند ..در چند سال آخر عمر خوددرحالی که دچار بیماری سختی شده بودند بدون اطلاع ما وحتی مادرم تمام دارایی خود شامل 4 واحد مسکونی در شهر وویلا وباغ وزمینهای کشاورزی در روستا را به نام برادرانم سندزدند وحتی مادرم بعد از 50سال زندگی مشترک و زحمات زیادی که کشیده اکنون فاقد سرپناهی برای دوران سالمندی خوداست لازم به ذکر است با وجود اینکه مادرم با پدرم زندگی می کردند ولی ایشان هم از جریان مطلع نکردند وفقط برادرانم اطلاع داشتند وما هم بعد از فوت ایشان متوجه شدیم ...نکته مهم اینکه فرد معتمدی هم به عنوان شاهد حضور نداشتند ...حالا برادرانم مدعی هستند که پدرم مال خودش را داده وبه کسی ارتباطی نداره وما اصلا نباید به این موضوع اعتراض کنیم وکلا نباید دراین زمینه حرف بزنیم ...سوال من اینه با توجه به عدم اطلاع افراد دیگر خانواده وعدم حضور یک فرد معتمد آیا این اسناد اعتبار دارند چون این شائبه پیش آمده که ایشان یا تحت فشار یا به علت اصرار پسرانش و...همه چیز را به نام آنها زده ..یا به علت کهولت سن وبیماری سخت قدرت تمیز درست ونادرست را نداشته و پسرانش از بیماری ایشان سوء استفاده کرده اند.لطفا نظر خود را بفرمایید .

پاسخ کارشناس حقوقی :

مخاطب عزیز ضمن عرض سلام و احترام؛ در خصوص انتقالات در زمان حیات پدر و ب قصد و نیت خود ایشان اصل بر صحت معاملات و انتقالات هست لیکن با توجه به یکی از شرایط اصلی صحت معاملات(اهلیت طرفین معامله)اگر ثابت شود ک پدر در زمان انجام معاملات قدرت تشخیص و تمییز و سلامت عقلانی نداشته در اینصورت معاملات با اثبات حجر ایشان قابل ابطال هست نکته قابل توجه اینکه چون معاملات و انتقال مالکیت ب برادران صورت گرفته و منتج ب تنظیم سند شده اصل بر صحت هست و اگر ادعایی خلاف آن مطرح هست میبایست اثبات گردد و بار اثبات ادعا اینجا بر دوش مدعیست.اگر ادله و مدارکی مبنی بر عدم سلامت عقلی پدر در زمان قبل از فوت ایشان(مدارک پزشکی و مستندات دیگر )دارید میبایست بدوا محجور بودن ایشان را ثابت کنید و در صورت اثبات حجر مشخصا میتوان برای ابطال معامله و اسناد رسمی اقدام کرد،تنها راه همین هست والا معاملات صحیح بوده (مالکیت پیش از فوت ب برادران منتقل شده)و اقدامی نمیتوان کرد موید باشید