اجازه در نکاح

دسته بندی : خانواده | سایر دعاوی
احمد جمشیدوند
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

با سلام من دختری هستم 24 ساله و قصد ازدواج با اقایی رو دارم اما متاسفانه با مخالفت های شدید خانواده مواجه شدم خواستم بدونم با توجه به قانونی بودن سنم ایا میتوانم بدون اجازه ی پدرم ازدواج کنم یا خیر؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با سلام باید خدمتتون عارض شم که مخالفت ولی با ازدواج دختر طبیعتا از منظر حقوقی تاثیر این اجازه عدم نفوذ عقد است یعنی اگر دختر بدون اجازه پدر و جد پدری که ولی قهری وی محسوب می‌شوند ازدواج کند، ازدواج او غیرنافذ خواهد بود. بنابراین، در این وضع اگر بعد از ازدواج پدر یا جد پدری اجازه بدهند، ازدواج صحیح است، اما اگر اجازه ندهند و مخالفت کنند، طبیعتا ازدواج از ابتدا باطل تلقی می‌شود. اما قانونگذار این فرض را در نظر گرفته که ممکن است پدر بدون دلیل موجه با ازدواج دختر مخالفت کند در این صورت راهکاری که قانونگذار برای شما گذاشته است این است که دختر با مراجعه به دادگاه به معرفی کامل و شرح ویژگی‌های فرد مورد نظر برای ازدواج میزان مهریه و همه مواردی که در ازدواج او تاثیرگذار است می‌پردازد. در نهایت پس از بررسی‌های لازم ممکن است اجازه دادگاه جایگزین اجازه پدر شود. در آخرین اصلاح ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی گفته شده نکاح دختر باکره اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه پدر یا جد پدری او است و هر‌گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند اجازه او ساقط و در این صورت دختر می‌تواند با معرفی کامل مردی که می‌خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آنها قرار داده شده، پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید. موجه بودن یا نبودن مخالفت پدر برای ازدواج دختر با بررسی علت مخالفت و تطابق آن با عرف جامعه مشخص می‌شود. در این زمینه دادگاه تصمیم‌گیرنده است و قاضی به نمایندگی از عرف در این باره اظهار نظر می‌کند.