08 دی 1400

مستحق الغیر درآمدن مبیع

دسته بندی : حقوقی | قراردادها
علیرضا فضلی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام سه سال قبل زمینی خریدم و تو مبایعه نامه قید گردید اگر زمین مستحق اللغیر درآید یا احدی حقی و ستمی نسبت به زمین داشته باشد فروشنده متعهد است سه برابر ارزش روز معامله را به خریدار پرداخت نماید.الان بعد سه سال با حکم قطعی دادگاه للغیر درامد و خلع ید از من شد.الان با توجه با گذشت ۳ سال و کاهش نجومی ارزش ثمن معامله چگونه میتونم علاوه بر خسارت قراردادی طبق وحدت رویه ۸۱۱ نسبت به کاهش ارزش ثمن اقدام کنم؟؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با سلام با توجه به اینکه معامله به علت مستحق الغیر بودن مورد معامله باطل گردیده است ، رویه محاکم به استناد رای وحدت رویه شماره ۸۱۱ این است که معمولا ثمن‌ پرداختی به استناد نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی محاسبه و فروشنده محکوم به پرداخت آن می‌کنند ، هرچند این عمل سبب تضرر خریدار می‌شود و با اصل جبران کامل غرامت در تضاد است . اما با توجه به اینکه طبق شرط ضمن قرارداد شما میزان خسارت در صورت مستحق الغیر بودن مبیع توافق کرده اید (سه برابر ارزش ثمن‌ به روز ) و به نوعی وجه میزان خسارت در درصورت مستحق الغیر درآمدن مشخص نموده اید ، محاکم می‌بایست طبق همین توافق عمل نمایند مگر اینکه میزان خسارت غیر عقلایی و غیر متعارف باشد . موفق باشید