20 دی 1400

موارد اجرت المثل و نحوه محاسبه آن

دسته بندی : خانواده | اجرت المثل
احمد جمشیدوند
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام خدمت شما وکلای محترم همسر بنده تقاضای اجرت المثل کرده و من میخواستم بدونم اجرت المثل شامل چه مواردی میشه و چطور میزان اون رو محاسبه میکنن؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با سلام خدما شما به لحاظ کلی اجرت المثل به حق الزحمه کارهایی گفته می‌شود که زن در منزل زوج انجام می‌دهد اما موظف به انجام آن نیست. یکی از حقوق مالی زنان چه در هنگام زوجیت چه پس از طلاق اجرت المثل می باشد که در صورت وجود شرایط قانونی لازم،دادگاه خانواده مبلغ و میزان آن را محاسبه می نماید گرچه زن مکلف به تمکین در برابر شوهر می باشد اما وظیفه برای انجام برخی کارهای منزل از قبیل: آشپزی و نظافت امور منزل ندارد و می‌تواند با انجام این کار اجرت و مزد دریافت کند. در ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده دریافت اجرت المثل زن پیش‌بینی شده است. (تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی)چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً به عهده وی نبوده و عرفاً برای آن کار اجرت‌المثل باشد، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت‌المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می‌نماید. دریافت اجرت المثل زن صرفا مختص به زمان حیات وی نمی باشد و در صورت فوت ورثه وی از جمله فرزندانش می توانند اقدام به مطالبه و دریافت اجرت المثل نمایند. اجرت المثل زن مقدار مشخصی ندارد بلکه دادگاه با توجه به نظریه کارشناس و کارهای انجام شده(در منزل) و برخی مسائل دیگر به ازای هر سال زندگی مشترک مبلغی را تعیین میکند.