28 دی 1400

حدود مسئولیت صادرکنندگان چک دو امضایی

دسته بندی : تجاری | چک-سفته-برات
مصیب قادری چشمه گچی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

خانمی به شما به عنوان وکیل مراجعه و اعلام می دارد،با همسرش اقدام به افتتاح حساب در بانک نموده و دسته چکی اخذ کرده که صرفا با ۲ امضای وی و همسرش، قابل پرداخت بوده است. لکن، همسر وی، بدون اطلاع نامبرده، اقدام به امضای چک و سپس آنرا به اشخاص ثالث، واگذار نموده است. حال، شعبه ۵ دادگاه عمومی حقوقی شهرستان یزد، طرفین را به نحو تضامن به پرداخت وجه چک، محکوم نموده است.شما به عنوان وکیل، چه اقداماتی را جهت احقاق حق نامبرده پیشنهاد می کنید؟  همچنین تحلیل خود را از صدور چک به این شکل و همچنین حدود مسئولیت هریک در صورتیکه چک به صورت تک امضا و ۲ امضا صادر گردیده باشد را بیان نمایید.

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با سلام کاربر محترم شخصی که چک را امضا نکرده نه مسئولیت جزایی دارد و نه مسئولیت کیفری و شخصی که چک را به تنهایی صادر کرده مسئول پرداخت وجه آن خواهد بود و دادگاه وی را به پرداخت وجه چک محکوم خواهد کرد. در دفاع از شخصی که وجه چک را امضا نکرده اما محکوم به پرداخت شده است باید گفت که شخص امضا کننده فقط مسئول پرداخت است، زیرا عنصر اصلی تعهد فرد که با امضا نمودن چک به واقعیت می پیوندد در این مساله مفقود است و باید فرد محکوم شده به رای دادگاه بدوی اعتراض نماید. کاربر محترم اصدار چنین چک هایی فاقد اشکال قانونی است؛ زیرا هم راه کلاهبرداری از صاحب چک ها بسته میشود بدین نحو که برای صدور چک حتما باید دو امضا وجود داشته باشد و اگر فرد به تنهایی وجه چک را امضا کند و تحویل دارنده نماید در مقابل ثالث که همان دارنده است ، تمام و کمال مسئول است، هم به نوعی ایجاد اطمینان برای دارنده چک می کند که راحت تر به وجه چک می رسد. موفق و موید و سربلند باشید.