وصیت برای غیر معتبر می باشد یا خیر

دسته بندی : حقوقی | ارث،وصیت
محمدرضا امانی
کارشناس حقوقی
سوال کاربر :

سلام وقت بخیر شخصی در زمان حیات خود وصیت نامه ای تنظیم کرده و یک واحد آپارتمان خود را به پسرش واگذار کرده و سند محضری هم بنام پسرش زده است و یک واحد آپارتمان خود را به نام همسرش سند زده است ولی در وصیت نامه شرط کرده که همسرم تا زمانی که زنده است در این منزل زندگی کند و بعد از مرگش این آپارتمان به دخترم داده شود ولی الان که همسر ایشان فوت کرده پسرش از این آپارتمان نیز سهم الارث میخواهد آیا قانونا به ایشان ارثی تعلق گرفته میشود؟
در ضمن تمام ورثه این وصیت نامه را قبول کرده و آنرا در حضور شاهدامضا و اثر انگشت کرده اند
و آیا این وصیت مال غیر نیست چون پدر وصیت کرده منزل به همسرش تعلق دارد و بعد از فوت ایشان این منزل به دختر واگذار شود؟

پاسخ کارشناس حقوقی :

باسلام، کاربر محترم در این مورد با توجه به اینکه متوفی در زمان حیات املاک را به اشخاص مدنظر منتقل نموده است بنابراین موضوع از شمول وصیت خارج است. اما در مورد شرطی که در وصیت نامه چنین مقرر شده است که منزل بعد از فوت همسر به دختر داده شود باید گفت با توجه به اینکه در زمان حیات این مال به دیگری منتقل شده است و با استناد به اینکه تعلق منزل به دختر منوط به فوت همسر(مالک) شده است لذا این وصیت براساس موازین حقوقی «وصیت برای غیر» محسوب میگردد که علی رغم اختلاف نظرات متعدد در این مورد مستند به ماده 841 قانون مدنی چنین وضعیتی غیرنافذ تلقی میگردد. و در صورت تنفیذ این وصیت صحیح تلقی خواهد شد و پس از آن مال در اختیار دختر قرار خواهد گرفت و سایر وراث ادعایی نمیتوانند داشته باشند. در صورت تمایل برای راهنمایی بیشتر میتوانید از طریق مشاوره تلفنی با ما در ارتباط باشید.