حقوقی ثبت احوال تغییر سن فرد

دسته بندی : ثبتی | امور اسناد
زهرا تیرگانی
کارآموز وکالت
سوال کاربر :

سلام‌
روز به خیر
من متولد 1361هستم بدلیل بی سوادی پدر و مادرم شناسنامه خواهرم که سه سال از من بزرگ‌تر هست رو برای نگهداشتن
شناسنامه او‌را باطل نکردن

آیا راه قانونی برای درخواست تغییر سن وجود دارد ؟

پاسخ کارآموز وکالت :

فرد متقاضی تغییر سن در این شرایط، باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را مبنی بر تغییر سن، تنظیم کرده و به ثبت برساند. برای طرح دادخواست به چهار مدرک اصلی شناسنامه، کارت ملی متقاضی، استشهادیه و گواهی ولادت ( اگر موجود باشد) نیاز است. اگر اختلاف سن واقعی با سن شناسنامه‌ای بیشتر از 5 سال است: در این صورت برای شروع روند قانونی باید به اداره ثبت‌احوال محل صدور شناسنامه مراجعه کنید و درخواست تشکیل کمیسیون تشخیص سن را بدهید. افرادی که اسناد هویتی آنها خارج از ایران تنظیم‌شده، باید به کمیسیون واقع در تهران مراجعه کنند. بعد از تشکیل کمیسیون تشخیص سن، مدارک و اظهارات شما توسط اعضای این کمیسیون پنج‌نفره بررسی می‌شوند و در صورت لزوم متقاضی را به پزشکی قانونی برای معاینه دقیق معرفی می‌کنند. درنهایت اگر رأی کمیسیون مثبت بود، شناسنامه جدید با تاریخ تولد اصلاح‌شده صادر می‌گردد. در صورت صدور رأی منفی، سوابق شما در پرونده ثبت می‌شود و دیگر امکان درخواست مجدد برای کمیسیون تشخیص سن نخواهید داشت. البته امکان اعتراض به دیوان عدالت اداری وجود دارد که در ادامه آن را بررسی می‌کنیم. اگر اختلاف سن واقعی با سن شناسنامه‌ای کمتر از 5 سال است: در این صورت مسیر نسبتاً راحت‌تری برای اصلاح شناسنامه خواهید داشت. کافی است به دفتر الکترونیک خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را برای دادگاه عمومی محل سکونت خودتنظیم نمایید و مدارک لازم را ارائه دهید. دادگاه پس از بررسی مدارک و صحت سنجی ادعای شما، حکم اصلاح شناسنامه را خواهد داد و سازمان ثبت‌احوال به این حکم عمل می‌کند.