01 خرداد 1401

.گزارش تخلف کارفرما و نیز جلوگیری از سو استفاده احتمالی از مدارک شخصی

دسته بندی : تجاری | شرکت ها
محمد بابایی فیشانی
کارشناس حقوقی
سوال کاربر :

با سلام
وقتتون بخیر

سابقا در اسنپ کار می کردم و فردی را سوار کردم و صحبت از بیکاری شد و من وضعیت تحصیلی و این که مخترع هستم را با ایشان در میان گذاشتم
ایشون هم شماره ای رو به من دادند و گفتند فامیلم هستند و تماس بگیرید کارخانه تازه تاسیس هست به دنبال نیرو کار الکترونیک هستند و ممکن است استخدام شوید

من هم با همین فکر از اهواز محل زندگی خود برای مصاحبه به خرمشهر رفتم

در آن جا پس از اطمینان از دانش من ، شروع به دادن وعده هایی مثل سکونت در هتل چند ستاره و تجهیزات کامل کاری و حقوق بسیار خوب بنده را جذب این کار کردند

روز دیگری که به بهانه مشاهده کارگاه و محل کار ، من را به کارگاه کشاندند
علیرقم وعده هایی که داده بودند ، وقتی وارد کارگاه شدم با محلی سوله مانند و خالی مواجه شدم

و به بهانه این که ابتدای راه انداری است ، بنده را در اتاقک کلنگی که محل استراحت نگهبان بود اسکان دادند
و خود کارفرما نیز برای راه اندازی در آن جا ساکن بودند
کارگاه ۲۰ کیلومتر از شهر فاصله داشت و فاقد هرگونه مغازه یا آبادی در اطراف خود بود
و من به مدت چند هفته با آن ها سپری کردم
در طول این روز ها ، صرفا مقداری انگور و پنیر و نان در یخچال بود
و نگهبان آن جا که فردی مظلوم و خانواده دار بود و به امید بهتر شدن وضعیت خود و فرزندانش در آن جا کار می کرد

پس از انجام بسیاری از کار های کارگری برای ایشان ، به دلیل نبود غذا و حساب کتاب درست از آن جا استعفا دادند
ولی من همچنان ادامه دادم
و به بهانه این که شروع کار است
برای آن ها با ماشین شخصی وسایلی رو تا کارگاه از شهر حمل میکردم و کارهای کارگری که به دور از حرفه بنده بود برایشان انجام می دادم

ضمنا مغازه هایی در اهواز و خرمشهر داشتند و کلیت کارشان فروش لوازم دزدگیر و اعلام حریق بود و پیج اینستاگرام نیز داشتند و من به وعده این که سرپرست یا رییس بخش الکترونیک خواهم شد با آن ها همکاری می‌کردم و شناسنامه و گواهی اختراعات من رو به عنوان ضامن از من گرفتند

اما قسمت اصلی ماجرا اینجاست که روزی اعلام کردند که قرار است بازرسی برای صدور مجوز یا پروانه تولید از طرف وزارت صنعت و معدن برای بازدید به کارگاه بیان
شفاف از بنده خواستن که جهت گرفتن مجوز کارگاه را جوری شکل دهم که نشان دهنده وجود فعالیت و به راه بودن کارگاه باشد و من نیز با آوردن همگی وسایلی که داشتم کارگاه را تجهیز و شکل دهی کردم

خودشان هم در این زمینه همکاری داشتند

حدود ۱۰ نفر محصل را از مدرسه به بهانه اردو بازدید و احتمال استخدام در شرکت به عنوان نیروی کار جوان به آن جا آوردند و من را مسئول توجیه آن ها قبل از ورود بازرس کردند
و چون محصولی برای عرضه نداشتند
چندین کارتن لوازم را قطعه قطعه کردند و به عنوان لوازم در حال تولید به دست محصلین دادند و از من خواستند که جلوی بازرس بگویم که من بسار نیازمند بودم و مسافر کشی می کردم و این شرکت مرا سر کار آورده و حمایت کرده

خلاصه بازرس آمد ، با این که مجوز تمام چیز هایی که میخواستند را به علت نبوده هیچ گونه دستگاه خط تولید به آن ها ندادند
ولی توانستد که مجوز تولید چند وسیله را با این تصویر سازی ها بگیرند
پس از آن علیرقم تماس ها و صحبت های بسیار ، از تامین لوازم و ابزار های مورد نیاز خودداری می کردند
و همراه با نبود غذا در آن اتاقک کلنگی ناچارا مجبور به قطع همکاری با آن ها‌ شدم و وسایل و لوازم کار و مدارکم پیش آن ها ماند
و با هر بار ورود و خروج تمام وسیله نقلیه بازرسی و افراد به جز خودشان را می گشتند تا به قول از سرقت جلوگیری کنند و نگهبان را مسئول تفتیش اینجانب که مثلا قرار بود مهندس آن جا باشم کرده بودند

در آن زمان پدرم عمل قلب کرده بودند و من به منظور این که سرگرم کار باشم در مقابل خواسته های آنان همکاری می کردم

تا خلاصه پس از خروج از آن جا بعد از ۶ ماه و با پیگیری پدرم و تماس های بسیار مدارک من را پس دادند ولی لوازم کارم همچنان با این که ۲ سال می گذرد پیش آن ها مانده و به بهانه های مختلف از پس دادن آن ها دد این ۲ سال خودداری می کردند و در هر بار تماس وعده میدادند که فلان روز می آیم و وسایل را می برید که هیچ وقت آن روز وجود نداشت

ادعا می کرد که کانتینری از لوازم در حال ترخیص از چین است و با چین ارتباط کاری دارد و عکس هایی از سفر خود به چین به من نشان میدادند که صحت گفته هایشان بیشتر شود
و ادعا می‌کرد که مسلط به زبان انگلیسی است و در یک بار جلوی بنده با دختری در چین که میگفن مسئول فروش قطعات الکترونیک است صحبت می کرد که مداوما آن فرد میگفت متوجه صحبتشان نمی شود چون به واقع سطح خیلی ضعیفی در انگلیسی داشتند و جلوه میکرد که در حال سفارش از آن ها می باشد

مدرکی نیز وجود داشت که توانسته بود شرکتی در عمان نیز به ثبت برساند و برای دریافت مجوز این گواهی را به مسئولین مربوطه در منطقه آزاد اروند و وزارت صنایع و معادن نشان می داد که تاثیر بسزایی در جلب اعتماد آن ها داشت

طبق بررسی های بنده کارگاه در همان وضعیتی که بود بسته شده است و فعالیتی در آن وجود ندارد
زیرا پس از آن ادعا نمود که فردی در چین پول سفارشات را گرفته و چیزی برایشان ارسال نکرده و درگیر دادگاه هستند

و قرار بود ۱ ماه به عنوان تست قبل از استخدام با آن ها همکاری کنم و در طول این مدت مبلغ ۴۰۰ تومن را در همان ابتدا یه عنوان پیش حقوق و بدون این که مبلغ گفته باشم به درخواست خودم برای من واریز کردند

خروج از کارگاه بدون اجازه ایشان چه حضور داشتند یا نداشتند ممکن نبود
و نمیتوانستم برای تامین لوازم اولیه زندگی شخصا به جایی بروم
و برای شروع مهندسی معکوس قطعه ای را به من دادند و مشغول کار روی آن بودم که علیرقم نبود هیچگونه امکانات نقشه آن را تهیه و به آن ها دادم
می گفتند ما هرچه به شما بدهیم باید تعمیر کنید
که به همین بهانه لوازم زیادی را با خرج شخصی برایشان تعمیر کردم

حال این ماجرا را مشکوک به پول شویی می دانم و به دلیل فروش گوشی و لپ تاپم ، هیچ گونه سند یا مدرکی از آن ها ندارم
و حتی پس از آن فعالیتی در شبکه های مجازی از آن ها دیده نشد
خواستم بپرسم بدون توجه به وسایل کارم که پیش آن هاست و ظلم های که به من و دیکر کارگران می کردند ، چگونه و به کجا می توانم احتمال پوششی بودن فعالیتشان را گزارش کنم؟
چون حتی مشکوک هستم که از مدارک و گواهی های من نیز زمانی که در گرو آن ها بوده سو استفاده هایی کرده باشند.

پاسخ کارشناس حقوقی :

بااحترام کاربر محترم بدوا میتوانید به بازرسی که پروانه و مجوز را تایید نموده اطلاع دهید و در مورد مدارک حود نیز باید اظهارنامه جهت استرداد ویا هرگونه سوء استفاده احتمالی را بخواهید و درمورد حق وحقوق خود نیز از طریق محاکم قضایی باتوجه بخه این که فعلا کد کارگاهی صادر نگردیده اقدام نمایید