21 تیر 1400

دریافت وجه سفته سفید امضا

دسته بندی : تجاری | چک-سفته-برات
محسن حبیبی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام و عرض ادب
برای شخصی(به درخواست پسر) پولی بابت معامله‌ای که یه جوری کلاهبرداری بوده به حساب پدرش واریز کردم، پسر چهار فقره سفته سفید امضاء به مبلغ۷۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ریال معادل هفتاد میلیون تومان واگذار کرده که مبلغ ۴۰٫۰۰۰٫۰۰۰تومان رسید بانکی دارم در تاریخ ۹۹٫۰۵٫۲۹؛و ۳۰٫۰۰۰٫۰۰۰هزینه کردم یا به عبارتی نقد دادم و رسیدهای خرد که هزینه شده،که روی همه سفته ها فقط امضاء زده و پشت سفته یکیش کد ملی با فامیلی با امضاء،سه تای دیگه کد ملی با امضاء،جهت اجرا رفتم دفتر الکترونیک قضایی گفتند باید برم بانک ملی واخواست سفته بدم،رفتم بانک گفتند باید بری دادگستری قسمت واخواست سفته،رفتم دادگستری دوباره گفتند برو بانک یا اینکه همینجوری که سفید امضاء هست از طریق دفتر الکترونیک قضایی بزار اجرا،که دفتر الکترونیک قضایی سفید امضاء قبول نمیکنه،لطفا راهکار مناسب را ارائه بفرمایید.
و اگر تاریخ واگذاری سفته و سررسید و مشخصات که باید بر روی سفته نوشته بشه،خودم بنویسم طرف ادعای جعل نمیتونه بکنه؟
در واقع برای اقدام به سفته سفید امضاء چیکار باید بکنم؟
ممنون از پاسخگویی شما بزرگوارجناب آقای حبیبی

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

باسلام وعرض ادب سفته سفید امضا به سفته ای گفته میشه که به جز امضا یا اثر انگشت صادرکننده سایر ارکان سفته را نداره، و درواقع تکمیل متن آن به گیرنده سفته واگذار میشه در چنین شرایطی ،دارنده سفته میتونه این سند را مطابق خواست خودش تکمیل کنه وبرای وصول آن اقدام نماید. طبق قانون تجارت وجه سفته باید در هر صورتی پرداخت بشه و سندی با عنوان سفته سفید امضا استثناء محسوب نمیشه بنابراین صدور سفته به صورت سفید امضا و واگذاری تکمیل آن به گیرنده سفته به اعتبار سفته اثری نمیذاره درحقوق ایران سند سفید امضا پذیرفته شده و قانونگذار فرض میکنه با امضاء سفته صادرکننده به گیرنده سفته وکالت داده تا سفته را به خواست خودش تکمیل کنه. در موردوصول سفته سفید امضا خدمت جنابعالی عرض کنم که در ابتدا باید مشخصات صادرکننده و گیرتده سفته وتاریخ سررسید درج بشه سپس از طریق دفاتر خدمات قضایی اظهارنامه ای به صادر کننده در خصوص وصول وجه سفته ارسال کنید در صورتی ک ظرف موعد تعیین شده نسبت به پرداخت وجه اقدامی نشود باید ظرف ۱۰ روز از تارخ سررسید سفته واخواست آن تهیه شود وسپس دارنده سفته مطالبه وجه را به دادگاه ارائه نماید.