28 آذر 1401

اعتبار سند قطعی املاک جاری به اندازه سند ماده 22 هست؟ آیا این سند میتواند با سند عادی در تعارض باشد؟

دسته بندی : ثبتی | اسناد رسمی لازم الاجرا
احمد جمشیدوند
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام اعتبار سند قطعی املاک جاری به اندازه سند ماده 22 هست؟
آیا این سند میتواند با سند عادی در تعارض باشد؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

با درود؛ کاربر محترم؛ بر اساس ماده 22 قاون ثبت؛ دولت فقـط کسی را مالک می‌شناسد که ملک به نام او ثبت شده باشد. هدف قانون‌گذار در اینخصوص؛ اعتبار بخشیدن به اسناد رسمی در برابر اسناد عادی بوده، بطوریکه مفاد اسنادرسمی توسط تنظیم‌ کنندگان قابل انکار نبوده و عدول از آن تابع شرایطی خاص بوده و تنها در موارد استثنایی امکان‌پذیر است. بنابر این وجود تعارض واقعی بین سند رسمی و سند عادی تقریبا امکان‌پذیر نیست. زیرا برخی ازمعاملات به طور کلی توسط سـند عادی قابل تحقق نبـوده و در این صورت سـند عادی فاقد ارزش تلـقی شـده و یارای مقابله با سـند رسمی را ندارد. فلـذا به طور کلی می‌توان گفت که بین سند رسمی و سندعادی امکان تحقق تعارض واقعی وجود ندارد. در جایی که ثبت رسمی در خصوص املاک، منافع و حقوق ثبت‌شده اجباری شده است، سـند عادی از سوی ادارات و محاکم قابل پذیرش نخواهد بود، مگـر اینکه بی‌اعتباری سند رسمی یا تعهدی جدا از سند رسمی به نحوی از انحاء برای دادگاه اثبات شود که در این صورت، دادگاه سند عادی را دارای ارزشی بالاتر از سند رسمی قلمداد می کند. مؤید باشـید..