07 مهر 1402

گرفتن شناسنامه نوزاد توسط مادر

دسته بندی : ارث و امور حسبی | ثبت واقعه ولادت
مهران رستمی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

برای گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر که بچه رو نمیخواد باید چیکار کنم

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

سلام .هنگامی که پدر و مادر ، با هم ازدواج کرده و آن را به ثبت رسانیده باشند ، در صورتی که پدر و مادر ، بنا به دلایلی ، با هم دچار مشکل و اختلاف شوند و پدر ، به دلیل بروز این مشکلات و یا به دلیل غایب بودن ، از گرفتن شناسنامه برای نوزاد امتناع کند ، مادر ، با ارائه مدارک لازم همچون عقد نامه ، می تواند اقدام به گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر نماید . در صورتی که پدر یا مادر ، به لحاظ شرعی ، با هم عقد کرده باشند ، اما بنا به دلایلی ، از ثبت ازدواج دائم یا موقت خودداری نموده باشند ، هر دوی آنها ، به اتفاق یکدیگر ، می توانند به اداره ثبت احوال مراجعه نموده و با اقرار به رابطه زوجیت شان ، برای نوزاد ، شناسنامه بگیرند . اما سوال این است که اگر پدر ، در این شرایط ، حاضر به مراجعه به اداره ثبت نشود ، تکلیف چیست ؟ در این شرایط ، گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ( اگر نوزاد حلال زاده بوده ، ولی عقد والدین به ثبت نرسیده باشد ) ، تبدیل به یک پرونده حقوقی می شود . به این معنا که در این شرایط ، گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ، نیازمند آن است که مادر نوزاد ، ابتدا با ارائه نمونه دادخواست اثبات رابطه زوجیت ، اقدام به اثبات عقد دائم یا موقت خود ، با پدر طفل نماید . زمانی که رابطه زوجیت اثبات شود ، می توان از دادگاه ، تقاضای الزام پدر به گرفتن شناسنامه برای نوزاد را نمود . علاوه بر این ، اگر الزام پدر به دریافت شناسنامه نوزاد میسر نشد و دسترسی به پدر ، مثلا به دلیل غایب بودن وی ، امکان پذیر نبود ، مادر ، می تواند از دادگاه ، تقاضای صدور حکم امین موقت برای فرزندش را داشته باشد . زمانی که دادگاه ، حکم امین موقت را صادر کرد ، خود مادر ، می تواند با مراجعه به ادارات ثبت احوال ، برای نوزاد ، شناسنامه دریافت نماید . در این شرایط ، نام خانوادگی مادر ، به فرزند داده می شود و صرفا نام پدر در شناسنامه نوزاد درج خواهد شد . شرایط ذکر شده ، ناظر بر مواردی است که ازدواج ، به لحاظ شرعی واقع شده، اما جایی به ثبت نرسیده باشد . با این حال ، ممکن است که نوزاد متولد شده ، غیر مشروع بوده و پدر و مادر وی ، به عقد هم در نیامده باشند . در این شرایط ، هر چند که طفل متولد از رابطه زنا ، ملحق به والدین نمی شود ، اما بر اساس رای وحدت رویه دیوان عالی کشور ، برای اینکه حقوق اجتماعی این قبیل فرزندان از بین نرود ، پدر و مادر موظف هستند با مراجعه به ادارات ثبت احوال ، برای نوزادشان شناسنامه بگیرند . اگر پدر طفل نامشروع ، برای گرفتن شناسنامه به اداره ثبت مراجعه نکند ، مادر می تواند برای طفل ، شناسنامه بگیرد و نام خانوادگی خود را به نوزاد بدهد.