در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
یکی از اتفاقات ناگواری که ممکن است برای هر فردی اتفاق بیوفتد تهدید جان، مال یا ناموس او است. این تهدید میتواند از طریق موارد مختلفی اتفاق بیوفتد اما یکی از انواع آن که میتواند بسیار آسیبزا باشد تهدید با سلاح است.
در قانون ایران نیز برای تهدید با سلاح مجازاتی تعیین شده است تا از طریق آن بتوان نظم و امنیت را در جامعه تامین نمود. ما نیز در این مقاله قصد داریم مجازات تهدید با سلاح را به صورت کامل شرح دهیم تا بتوان در مواقع نیاز به آنها استناد نمود.
تهدید چیست؟
تهدید در لغت به معنی بیم دادن است اما در اصطلاح حقوقی وادار نمودن فردی به دادن اموال یا انجام عملی مجرمانه مطابق خواست دیگری میباشد. در این جرم فرد تهدید کننده قصد دارد دیگری را مطیع خواسته خود بکند.
به عنوان مثال فردی به دیگری بگوید اگر موضوعی را به دیگری بگویی تو را میکشم که در این موقع جرم تهدید واقع شده است.
این جرم ممکن است به صورت کلامی یا از طریق تهدید با سلاح اتفاق بیوفتد که در ماده 669 قانون مجازات اسلامی، مجازات آن 74 ضربه شلاق یا زندان از 2 ماه تا 2 سال تعیین خواهد شد.
ارکان جرم تهدید
برای اینکه جرمی در دادگاه مورد بررسی قرار بگیرد و در نهایت برای آن مجازات تعیین شود باید دارای 3 رکن مادی، معنوی و قانونی باشد.
ارکان جرم تهدید نیز همین 3 مورد است که برای توضیح بیشتر راجع به آنها باید گفت:
- عنصر مادی: عنصر مادی همان عملی است که مجرم با انجام آن قصد تهدید طرف مقابل را دارد. این عمل میتواند در قالب کلامی پدیدار شود یا با انجام عمل خاصی همچون استفاده از سلاح سرد یا گرم نمود پیدا کند.
- عنصر معنوی: به قصد و نیتی که مجرم برای انجام عمل مجرمانه دارد عنصر معنوی این جرم میگویند. به عبارتی باید گفت فرد باید به صورت آگاهانه مرتکب این جرم شده باشد تا مجازات شود. همچنین اگر فردی ادعا کند قصد و نیت شومی در انجام عمل خود نداشته است باید ادعای خود را در دادگاه ثابت کند.
- عنصر قانونی: به صورت کلی عملی در دادگاه مورد بررسی قرار میگیرد که قانون آن را جرم تلقی کرده و برای آن مجازات در نظر گرفته شده است و البته برخی مواقع نیز با توجه به نظر قاضی جرمانگاری انجام خواهد شد. برای جرم تهدید نیز در ماده 669 قانون مجازات اسلامی مجازات در نظر گرفته شده است و در نتیجه جرم محسوب خواهد شد.
مجازات تهدید با سلاح
افراد شرور میتوانند از هر وسیلهای برای بهم ریختن نظم جامعه و رسیدن به خواستههای خود استفاده کنند. یکی از ابزارهایی که تهدید میتواند از طریق آن انجام بگیرد سلاح است که در قانون برای آن مجازات در نظر گرفته شده است.
با استناد به ماده 617 قانون مجازات اسلامی هرکس به وسیله چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر تظاهر یا قدرتنمایی کند یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد در صورتی که از مصادیق محارب نباشد به حبس از 6 ماه تا 2 سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
تهدید با سلاح چگونه اتفاق می افتد؟
جرم تهدید با سلاح همانند دیگر جرایم باید دارای 3 رکن مادی، معنوی و قانونی باشد تا در دادگاه رسیدگی شده و برای آن مجازات تعیین شود.
باید گفت افراد شرور در مواقع مختلفی که قصد دارند خواسته خود را عملی کنند توسط چاقو یا هر وسیله دیگری اقدام به ایجاد رعب و وحشت در دیگری یا دیگران میشوند و فرد مقابل نیز به دلیل وجود خطر جانی ناچار به انجام خواسته وی خواهد شد. در این مواقع میتوان گفت به محض اینکه فرد با استفاده از هر نوع سلاحی اعم از گرم یا سرد اقدام به تهدید دیگری کند جرم تهدید با سلاح واقع شده و فرد مجازات خواهد شد.
مجازات تهدید با سلاح سرد و گرم متفاوت است؟
سلاح به 2 دسته سرد و گرم تقسیم میشود که:
- سلاح سرد: شامل وسایل، آلات و ادواتی میشود که بر خلاف سلاح گرم در اثر استفاده صدا، شعله و حرارت ایجاد نمیشود اما اصابت آنها با بدن میتواند منجر به پارگی، خونریزی، از کار افتادن موقت یا دائم اعضای بدن و ... شود.
- سلاح گرم: سلاحی است که اصولاً استفاده از آن با صدا، شعله و حرارت همراه است اما مجازات تهدید با سلاح گرم و سرد متفاوت نیست و برای برخورد با هر دو آنها دادگاه به ماده 617 قانون مدنی استناد خواهد شد.
مجازات تهدید به مرگ با سلاح چیست؟
اگر تهدید با سلاح موجب ترس و وحشت دیگری و در نهایت به مرگ وی منجر شود مجرم طبق ماده 501 قانون مجازات اسلامی مجازات خواهد شد.
ماده 501 قانون مجازات اسلامی به شرح «هرگاه کسی به روی شخصی سلاح بکشد یا حیوانی مانند سگ را به سوی او برانگیزد و یا هر کار دیگری که موجب هراس او میگردد مانند فریاد کشیدن یا انفجار صوتی انجام دهد و بر اثر این ارعاب شخص بمیرد یا مصدوم گردد حسب مورد بر اساس تعاریف انواع جنایات به قصاص یا دیه محکوم میشود» است.
دادگاه صالح رسیدگی به جرم تهدید با سلاح
رسیدگی به جرم تهدید با سلاح همانند دیگر جرایم ابتدا با طرح شکایت کیفری آغاز میشود.
در حالت کلی مرجع صالح برای رسیدگی به جرایم عمومی همچون تهدید با سلاح، دادگاه عمومی واقع در محل وقوع جرم است در نتیجه جرم در هر کجا که واقع شده باشد دادگاه همان محل مسئول رسیدگی به آن خواهد بود.
برای طرح شکایت کیفری نیز باید به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه کرده و از طریق آنها پیگیری نمود.
سخن آخر
یکی از جرائمی که تعداد آن روز به روز در جامعه افزایش یافته و باعث اختلال در نظم و امنیت خواهد شد تهدید دیگران با سلاح توسط افراد شرور است. قانون مجازات اسلامی نیز جرایم سختگیرانهای برای جرم تهدید با سلاح در نظر گرفته است تا بتواند از وقوع آن جلوگیری کرده و نظم و امنیت را در سطح جامعه برقرار کند. دادگاه صالح رسیدگی به این جرم نیز دادگاه محل وقوع آن است و برای طرح شکایت نیز باید به دادسرای محل حادثه مراجعه نمود.