گرفتن حکم موت فرضی یکی از ورثه

دسته بندی : ارث و امور حسبی | صدور حکم موت فرضی
مینا مرادی ساکی
وکیل پایه یک دادگستری
سوال کاربر :

سلام
من پدرم سال 88 فوت کرده و یک خانه در روستا داریم که به من داده در وصیعتش حال در بین وراث یک نفر که یک دختر است سال 89 رفته و هیچ خبری ازش ندارم و بقیه وراث برایم امضا میکنن
حال برای گرفتن موت فرضی آیا شرایطش را دارم؟ چقدر طول میکشد موت فرضی را بهم بده دادگاه؟
اگه موت فرضی قبول نشد راه دیگری هست با توجه به اینکه 12 ساله رفته این خانه به نام من بخورد؟

پاسخ وکیل پایه یک دادگستری :

باسلام کاربرگرامی طبق ماده‌ ۱۰۱۹ قانون مدنی : «حكم موت فرضی غایب در موردی صادر می‌شود كه از تاریخ آخرین خبری كه از حیات او رسیده است، مدتی گذشته باشد كه عادتاً چنین شخصی زنده نمی‌ماند.» زمانی که با پایان آن، شخص غایب مطابق قانون بطور معمول زنده فرض نمی‌شود و می‌توان تقاضای صدور حکم موت فرضی کرد، حداقل ۳ سال و حداکثر ۱۰ سال از تاریخ آخرین خبر غایب است. پس از اینکه مدت مقرر سپری شد، اگر ذی نفعان تقاضای صدور حکم موت فرضی کرده باشند، دادگاه بعد از رسیدگی، آگهی منتشر کرده و اشخاصی را که امکان دارد از غایب خبری داشته باشند دعوت می کند تا اطلاعات خود را در اختیار دادگاه بگذارند. این آگهی سه دفعه‌ متوالی و هر کدام به فاصله‌ یک ماه در یکی از جراید محل و یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار منتشر خواهد شد. دادگاه زمانی می‌تواند حکم موت فرضی را صادر کند که یک سال از تاریخ نشر آخرین آگهی گذشته و حیات غایب معلوم نشده باشد. هرگاه ورثه‌ غایب از قبل درخواست کرده باشند که اموال غایب به تصرف موقت آنها داده شود و طبق مقررات آگهی شده باشد، آگهی مجدد لازم نیست. پروسه گرفتن حکم موت فرضی تقریبا زمانبر میباشد،راه حل دیگری در این خصوص وجود ندارد.